Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost supus dezbaterilor la Parlament. Votul prin corespondență se aplică în 53 de state. Acest mecanism de vot este utilizat în special în cazurile alegerilor cu un singur tur de scrutin, iar în Uniunea Europeană 13 state utilizează votul prin corespondență. Procedural procesul prevede că cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru a-și exercita votul în acest mod. Respectiv, cetățeanul trebuie să completeze „dosarul” și să-l trimită înapoi la adresa indicată în instrucțiuni – fie la Biroul Electoral pentru votul prin corespondență aflat în RM sau la ambasadele RM peste hotare până joia dinainte de ziua alegerilor, miezul nopții. Odată ajunse acolo, seturile se procesează, iar plicul cu buletinul de vot se aruncă într-o urnă de specială, voturile fiind numărate în noaptea alegerilor. Comisia Electorală Centrală va expedia o notificare privind finalizarea procedurii de înregistrare. Buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. În cazul turului II, buletinul de vot va fi expediat în format electronic, iar votantul va trebui să-l imprime.

Proiectul, înaintat de către un grup de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate, a fost prezentat în cadrul consultărilor de către vicepreședintele Comisei Electorale Centrale, Pavel Postica.

„Nu exclud că aplicarea votului prin corespondență ar putea fi extins și pentru alte state în a fară de SUA și Canada, așa cum prevede proiectul, iar legat de costuri el sunt în jur de 1 milion 200 de mii de lei”, ne-a spus deputatul PAS Veronica Roșca.

Victor Pruteanu, de la Partidul Mișcarea Alternativă Națională, a criticat proiectul. Ela declarat că legiuitorul adoptă o lege de o singură folosință pentru prezidențiale iar cel mai problematic aspect este că acest proiect deși este anunțat că va fi unul pilotat el va produce efecte juridice.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac spune că la nivel conceptual proiectul este unul problematic. Deputatul atenționează că nu este bine când cu câteva luni înainte de prezidențiale să se intervină asupra sistemului de vot. Totodată el spune că votul prin corespondență comportă multe riscuri și poate duce la invalidarea alegerilor. Legat de costuri, Novac a spus că ele ar putea depăși cu mult cifrele anunțate în proiectul de lege.

O poziție critică o are și Asociația Promo-LEX care a emis o opinie cu privire la proiectul de Lege privind pilotarea votului prin corespondență, opinia exprimată evidențiază o serie de aspecte problematice și lacune în proiectul de lege prezentat. Una dintre principalele preocupări este legată de universalitatea și egalitatea votului. Propunerea de a limita pilotarea votului prin corespondență doar pentru alegătorii din SUA și Canada nu se conformează principiilor fundamentale ale sufragiului universal și egal. Astfel, Asociația Promo-LEX consideră că votul prin corespondență ar trebui să fie disponibil tuturor alegătorilor care doresc să utilizeze această metodă alternativă de vot.

În plus, experții Promo-LEX aduc în atenție lacunele și incertitudinile din procesul de elaborare a proiectului de lege, cerând consultare publică înainte de adoptarea acestuia. Recomandările organizației vizează îmbunătățirea proiectului de lege în conformitate cu principiile democratice și electorale, inclusiv prin obținerea unei opinii pozitive din partea organismelor internaționale relevante, precum Comisia de la Veneția și OSCE/BIDDO.

„Ca orice metodă alternativă de vot, care se desfășoară în afara secției de votare, votul prin corespondență prezintă riscuri de a fi supus unor presiuni externe sau poate fi vulnerabil la corupție. În astfel de cazuri, asigurarea unui vot secret și liber exprimat nu poate fi total sub controlul statutului, și corespunzător nu poate fi garantat. Din această perspectivă, se impune o analiză riguroasă a modului în care introducerea votului prin corespondență poate fi fezabilă, fără a afecta integritatea și credibilitatea votului, se mai arată în document. O altă îngrijorare majoră ține de încălcarea principiului stabilității legislației electorale, dacă în proiectul de lege se va insista în continuare pe completarea sistemului organelor electorale cu organe electorale inferioare care nu sunt prevăzute de Codul electoral. Pe lângă neclaritățile privind aplicabilitatea principiilor discutate mai sus, ar exista anumite incertitudini și asupra faptului dacă normele constituționale admit votarea anticipată, or art. 38 alin. (2) din Constituție prevede dreptul de vot al cetățenilor care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de 18 ani”, se menționează în opinia Promo-LEX.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE