Oamenii de știință, care au cercetat fotografiile trimise de pe satelitul NASA, au descoperit ape curgătoare, informează Politik.md cu referire la BBC. Potrivit sursei, în imagini au fost cercetate dungile întunecate, care apar în perioada caldă a planetei, ceea ce i-a făcut să constate că acestea ar fi râuri sau ape curgătoare.
„Potrivit cercetătorilor de la Institutul Tehnologic din statul Georgia, SUA, publicate în revista Nature Geoscience, aceste fapte pot însemna prezența unor anumite forme de viață, dar în forme primitive precum – microbii.
Cercetătorii de mult investighează dacă pe Marte există apă în formă lichidă. Observările de aproape 15 ani a dungilor saline permite să venim cu mai multe presupuneri. Satelitul NASA de pe orbita lui Marte, Mars Reconnaissance Orbiter, are la bord un sistem CRISM, care permite identificarea componența chimică a materiei de pe suprafața planetei. Acesta poate determina direcția de scurgere a valurilor saline pe parcursul unei veri marțiene.
CRISM a stabilit că aceste valuri constau din clorură de natriu și alte cloruri, care pot determina scăderea temperaturii de îngheț a apei. Ținând cont de faptul că pe planetă, de obicei, temperatura este mai mică de 0°C, se poate deduce că apa va fi mai mult timp lichidă datorită sărurilor pe care le conține”, se menționează în articolul publicat de sursă.
Oamenii de știință mai consideră că temperatura medie de îngheț a apei pe planeta Marte este de -80°C, iar luând în considerație presiunea atmosferică scăzută, apa poate fierbe acolo la temperatura de +10°C. Pe Marte, temperatura medie este de -62°C, deși pe timp de vară aceasta se poate ridica la +21°C. Cercetătorii au observat că dungile închise la culoare apar anume în perioada caldă a anului marțian.
