Fostul negociator-șef al României, Vasile Pușcaș, consideră că  deși decizia privind deschiderea negocierilor cu R. Moldova este așteptată în decembrie 2023, este foarte posibil ca procesul propriu-zis să înceapă mai târziu

„După aceea, urmează Consiliul și Comisia să programeze când va fi deschiderea. Poate fi peste o lună, peste două, peste un trimestru, peste un semestru, peste un an”, a spus Pușcaș la Radio Europa Liberă.

El mai spune că din momentul în care R. Moldova va intra în negocieri cu Uniunea Europeană, țara noastră va fi pe cont propriu și nu la pachet cu Ucraina, așa cum susțin mai multe voci că ar fi văzute cele două țări la Bruxelles. 

„În ceea ce privește meritul, este individual. Și Comisia Europeană, și statele membre se uită individual la țară (...). R. Moldova, în momentul în care intră în procesul de negocieri, intră pe cont propriu și va fi evaluată după felul în care performează societatea moldavă, economia de piață, instituțiile și așa mai departe”, a spus Vasile Pușcaș, care a negociat aderarea României la UE.

Înainte de a lua o decizie, statele membre vor consulta raportul Comisiei Europene, așteptat pe 31 octombrie, în care vor fi evaluate progresele fiecărei țări aspirante la aderare, iar potrivit surselor interne ale UE raportul Comisiei va fi unul pozitiv și va recomanda liderilor europeni să aprobe începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova.

Vasile Pușcaș a mai spus că anul 2030 ar fi un termen rezonabil pentru extinderea UE, inclusiv pentru aderarea R. Moldova, dacă va exista determinare și angajament din partea guvernului și a societății.

s-a întrunit azi într-o nouă ședință, dedicată pregătirilor pentru lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a subliniat în cadrul ultimei ședințe a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană importanța continuării realizării calitative și în termen a acțiunilor relevante pentru implementarea celor 9 recomandări formulate de către Comisia Europeană în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

„Progresul realizat de către autoritățile moldovenești in iunie 2023 a permis calificarea a 3 recomandări drept deja realizate (domeniul electoral, societatea civilă, drepturile omului). Este crucial să menținem ritmul respectiv pentru a oferi Comisiei Europene și statelor membre ale UE suficiente argumente pentru recomandarea și, respectiv, aprobarea până la finele anului 2023 a lansării negocierilor de aderare a țării noastre la UE”, a remarcat Nicu Popescu

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE