O rachetă rusească a căzut peste o cafenea și un magazin din orașul Hroza, din regiunea Kharkiv, iar 55 de persoane au decedat, în timp ce alte șapte sunt rănite, inclusiv un copil.

Atacul a fost cu cele mai multe victime umane în regiunea Kharkiv de la începutul invaziei rusești.

Ministrul de Interne, Ihor Klymenko, a afirmat că racheta a fost în mod clar țintită și că serviciile de securitate ucrainiene au demarat o anchetă în acest sens.

„Teroriștii au comis deliberat atacul în timpul ora prânzului, pentru a asigura un număr maxim de victime. Nu existau obiective militare acolo. Este o crimă odioasă menită să îi sperie pe ucrainieni”, a declarat și ministrul apărării Rustem Umerov.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski, care este prezent la summitul liderilor europeni din Spania, a spus că ”teroarea rusească trebuie să fie oprită. Acum, vorbim cu liderii europeni, în particular, despre consolidarea apărării noastre aeriene, despre consolidarea soldaților, despre a oferi țării nostre protecție împotriva terorii”, într-o postare pe Telegram, relatează Reuters.

Republica Moldova condamnă vehement atacul Rusiei din regiunea Harkov, în urma căruia au murit zeci de oameni. Într-o postare pe contul său de Twitter, președinta Maia Sandu a exprimat din nou solidaritatea față de Ucraina.

„Profund tulburată de atacul Rusiei de astăzi în estului Ucrainei de astăzi, ucigând atât de mulți oameni nevinovați. Moldova condamnă vehement acest încă un act violent de agresiune al Rusiei. Astăzi – și în fiecare zi – suntem solidari cu Ucraina”, se arată în mesajul președintelui Sandu

În ceea ce privește amploarea distrugerii, potrivit șefului ucrainean al Ministerului Afacerilor Interne, „clădirea cafenelei și a magazinului a fost complet distrusă.

„Când vorbim despre acei cetățeni care au fost grav răniți, ei nu se aflau direct în mijlocul acestei cafenele și magazinului, ci erau la o distanță de 50 de metri sau mai mult. De aceea au fost răniți atât de grav de schije, iar medicii se luptă pentru viața lor”, a precizat Igor Klimenko.

Oficialul a mai informat că la locul incidentului lucrează 150 de polițiști, 75 de lucrători ai serviciilor de urgență și 60 de medici.

„Aș dori să remarc că în satul Groza locuiau 330 de locuitori. Doar din fiecare familie, din fiecare curte, o persoană a fost prezentă la această cină comemorativă. Prin urmare, o tragedie atât de groaznică pentru localitate, pentru Ucraina. Aceasta este alta crimă de război teribilă a rușilor, pentru care trebuie să fie trași la răspundere”, a subliniat Klimenko.

El a mai menționat că experții investighează ce tip specific de armă au folosit militarii ruși. Trei zile, din 6 octombrie până în 8 octombrie, vor fi declarate zile de doliu în regiunea Harkov.

Imagini cu un puternic impact emoțional

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE