Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, susține că intenția de lichidare a celor 5 universități din țară, precum și a celor 18 institute de cercetare reprezintă o preluare forțată a unui patrimoniu de miliarde de lei.

„Acest atac își are rădăcinile în anul 2017, când oamenii șmecheri au modificat Codul Științei și cel al Educației, alte acte normative, au destrămat Academia de Științe a Moldovei și au preluat controlul asupra întregului patrimoniu al acestui important for științific.

Astăzi asistăm la încheierea realizării planului de „mişcări strategice şi acţiuni inteligente, pentru a realiza un „jaf perfect”, plan cu componente vădite ale unui atac raider „Made in Moldova”:

  • Universitățile și institutele de cercetare sunt preluate forţat, netransparent, fără careva studiu de impact, fără a consulta opinia publică și angajații instituțiilor.
  • Atacul are loc rapid, timp de 1-2 zile. Se întâmplă lucruri despre care majoritatea persoanelor interesate de soarta instituțiilor nu au idee. Aceștia sunt puși în fața faptului împlinit. Cu 3 zile până la începerea perioadei de concedii a cadrelor didactice li se aduce la cunoștință prin intermediul TV că insituțiile vor fi lichidate, iar soarta lor este incertă.
  • Transferul de control asupra instituțiilor, dincolo de voința conducerii și angajaților, are loc aparent legal, în baza unor decizii ale structurilor guvernamentale, însă acestea nu sunt suficient de motivate şi rezonabile și contravin principiului constituțional al autonomiei universitare.
  • Atestăm un sprijin din partea structurilor guvernamentale și utilizarea de hotărâri emise fără motive întemeiate”, a precizat Popovici.

Corneliu Popovici atenționează că autoritățile ar avea în plan și desființarea altor universități.

„Planul diabolic de lichidare și preluare a universităților nu se va opri la cele 5 instituții de învățământ superior și cele 18 institute de cercetare. Se va încerca lichidarea încă, cel puțin, a unei instituții de învățământ superior de top și cu un patrimoniu și buget gras și preluarea a încă cel puțin două instituții cu renume din Chișinău”, a conchis fostul ministru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE