După ce AIPA a anunțat startul depunerilor dosarelor pentru subvenții, fermierii se arată nedumeriți de ultimele cerințe incluse de către cei de la Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură, care le cere tot mai multe acte și extrase. Agricultorii spun că aceste noi reguli le complică și mai mult activitatea.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, aceștia susțin că noile acte cerute le face tot mai dificil  procesul de depunere a dosarelor, pentru compensații la cerealele de primă grupă și motorină pentru fermierii afectați de secetă.

„Vineri, 25 august AIPA a transmis către subdiviziunile teritoriale o circulară, prin care toți solicitanții pentru compensații și motorină suplimentar sunt obligați să anexeze la dosar extrase din registrele contractelor de arendă: cu numerele cadastrale, numele și prenumele persoanelor, de la care sunt arendate terenuri agricole și termenul de arendă. Menționăm că acest pas nu a fost discutat și coordonat cu Asociațiile ale agricultorilor”, scriu revoltați fermierii.

De asemenea, ei se justifică prin faptul că Regulamentele privind acordarea ajutorului pentru fermieri nu prevăd prezentarea unor astfel de acte.

„Dovada faptului că solicitanții posedă terenuri sunt certificatele de confirmare, eliberate de autoritățile publice locale, care conțin și numerele cadastrale. Aceasta forma de certificare deja a fost nu odată folosită în procesul de subvenționare. Însă acum AIPA impune nefondat pe fiecare fermier să aducă extrasul din registru primăriei cu sute sau chiar mii de terenuri agricole în formă separată pentru fiecare parcelă, cu indicarea proprietarului, de la care este arendat pământul”, explică cei de la „Forța Fermierilor.

În acest sens, agricultorii se declară „extrem de revoltați de birocratizarea excesivă”, de faptul că „sprijinul pentru fermieri este unul infim și alocat prea târziu”.

În semn de protest, Asociația „Forța Fermierilor”, va picheta miercuri sediul Ministerului Agriculturii Industriei Alimentare (MAIA), precum și cel al Agenției Intervenției și Plăți în Agricultură (AIPA). Asociația face un apel către Federația Națională a Fermierilor, care reprezintă preponderent interesele fermierilor micro și mici, să se alăture protestului lor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE