Filmul documentar “Atac asupra Moldovei” difuzat duminică, 7 iunie, la un post de televiziune privată, “urmăreşte un singur scop – atingerea unui scor electoral prin orice mijloace”, a declarat marţi, 9 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul liberal democrat (PLDM), Vitalie Nagacevschi.
“Este un film amoral, realizat cu încălcările tuturor principiilor de etică şi deontologie. Mă întreb, cum o televiziune privată a avut acces la dosare penale la care nici un avocat nu a avut acces? Aceasta este o încălcare a legii”, a spus juristul Vitalie Nagacevschi.
Punerea pe post a unor convorbiri telefonice, de asemenea, ridică o serie de probleme, a mai precizat Nagacevschi. Juristul a făcut referire la interceptările telefonice ale convorbirilor primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă a omului de afaceri, Gabriel Stati şi altele prezentate în film. “Conform legislaţiei, interceptările telefonice sunt permise timp de o lună, după care procurorul trebuie să raporteze factorii perceptării convorbirii. Luna a expirat la 7 mai. Până acum ar fi trebuit să fie prezentaţi, dar asta nu s-a întâmplat”, a mai declarat Vitalie Nagacevschi.
Despre film, juristul Alexandru Tănase, deputat PLDM a menţionat că aduce doar învinuiri şi nici o probă. “Cred că ar fi fost foarte bine dacă ar fi arătat vreun terorist român sau sârb. Ar fi fost excelent dacă primeam nişte răspunsuri în acest film. Unde era poliţia în timpul protestelor? Care a fost raţionamentul de a premite accesul pe acoperişul Preşedinţiei sau arborarea drapelului României? Cum s-a întâmplat că licitaţia pentru reconstrucţia celor două clădiri a fost câştigată doar de persoane apropiate şefului statului?”, se întreabă Alexandru Tănase.
Liberal-democratul recomandă realizatorilor filmului să studieze alte probleme din societate, cum ar fi “criza economică sau încasările de la buget. Noi, de un an de zile batem alarma referitor la aceste probleme, dar încă nu ne-a fost pus la dispoziţie nici un document care să prevadă soluţii pentru ieşirea din criză”, a mai declarat Tănase.
În acelaş timp, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat a ţinut să precizeze că nu a privit filmul şi că nici nu are de gând. “Dar mă întreb, de ce părerea Comisiei Prezidenţiale, dar şi a Partidului Comuniştilor, probabil, este prezentată într-un film?"
De asemenea, Filat crede că “ar fi fost corect ca în acest film să fie prezentate şi câteva comentarii din partea opoziţiei”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE