Astăzi, 9 iunie, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost audiată cauza liceului “Evrika” din Râbniţa, a precizat pentru Politik, juristul Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postica. Liceul cu predare în limba română se judecă cu autorităţile transnistrene pentru dreptul de a scrie după alfabetul latin, refuzând varianta promovată de Tiraspol - româna în chirilică.   
Reclamanţii s-au plâns că ei au fost intimidaţi de către autorităţile RMN din cauza dorinţei lor de a continua predarea în şcoli în limba română cu grafia latină potrivit curriculum-ului moldovenesc. Ei au invocat violarea art. 3 CEDO (interzicerea tratamentului inuman şi degradant), a art. 8 CEDO (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale), a art. 14 CEDO (interzicerea discriminării) şi a art. 2 al Protocolului nr. 1 la CEDO (dreptul la instruire).
Liceul, în care îşi făceau studiile peste 600 de copii, a fost cu predare în română, după alfabetul latin. Din 1999, însă, autorităţile transnistrene au interzis scrierea latină în şcoli. Liceul „Evrika” urma să se supună noilor hotărâri, chiar dacă acesta aparţinea de Ministerul Educaţiei de la Chişinău.
După cinci ani de scandal, ameninţări şi presiuni din partea autorităţilor de la Tiraspol, liceul şi-a pierdut dreptul de funcţionare. La fel s-a întâmplat cu toate şcolile din regiunea transnistreană care foloseau alfabetul latin.
Evrika s-a aflat în ultimul val de închideri, după ce profesorii, elevii şi părinţii elevilor liceului au făcut cu rândul pentru a-şi apăra liceul. Numai că poliţia locală şi-a intrat în rol, evacuând femeile şi copiii, pentru a-i putea aresta pe bărbaţi.
Tiraspolul i-a oferit un alt imobil, pe care conducerea liceului l-a numit "inadecvat", şi aceeaşi alternativă, scrierea în chirilică. Au urmat scrisori de protest către Federaţia Rusă, cea care mediază conflictul dintre Chişinău şi Tiraspol şi are trupe staţionate în Transnistria. Chiar şi Chişinăul a fost atenţionat, dar situaţia a rămas aceeaşi.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să se pronunţe pe marginea acestei cauze.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE