Fermierii se plâng din nou conducerii ţării, invocând problemele pe care le au cu creditorii, iar datoriile lor se multiplică de 5-7 ori.
Deşi în şedința de pe 5 decembrie a Parlamentului urmează să fie aprobat un proiect de lege care vizează creditele fermierilor şi presupune că nu li se vor aplica penalități și se vor suspenda plățile restante până în octombrie 2025, în cazul împrumuturilor și facturilor emise până pe 1 septembrie 2024, agricultorii susțin că aplicarea măsurii se tergiversează, de vină fiind unele instituții ale statului.
„Există instituții ale statului care tergiversează probabil intenționat și la maxim posibil, adoptarea acestei legi. Lege care nu va putea fi ocolită așa ușor de creditori precum a fost Legea 240 cu privire la secetă. Acest lucru se întâmplă chiar în situația când însuși președintele Parlamentului, domnul Igor Grosu a dat promisiune agricultorilor că acest proiect de Lege va fi votat astăzi, 5 decembrie, în regim de urgență, întrucât în fiecare zi de întârziere sunt executați zeci de fermieri.
Sute și probabil mii de agricultori în toată țara sunt hăituiți în condițiile legilor actuale ca o pradă ușoară de către creditori, în special cei care au făcut investiții substanțiale în ultimii ani ca să poată deveni sustenabili și rezilienți la secetă. În condițiile actuale, acești agricultori nu sunt protejați de stat de penalitățile exorbitante la întârzierile de plată, de cele mai multe ori o datorie multiplicându-se de 5-7 ori în mai puțin de un an. Sunt vânați la propriu cei care dețin terenuri, mijloace fixe sau tehnică valoroasă – care legal sunt preluate de creditori la prețuri de nimic, în așa mod nimicind multe întreprinderi și antreprenori din sectorul agricol”, notează asociația „Forța Fermierilor”.
Organizația reiterează că solicită de mai mulți ani oprirea sau limitarea penalităților din partea creditorilor, pe care le consideră abuzive, dar până acum nu au fost întreprinse măsuri de rigoare. Așadar, fermierii vor implicarea Parlamentului, Guvernului și Președinției, pentru ca reglementarea privind suspendarea plăților să fie aprobată cât de curând posibil.
„Chiar dacă e deja întârziată însă e absolut necesară. Doar această măsură poate salva pe cei agricultori care încă nu au fost executați sau chemați în procedură de faliment”, punctează reprezentanții ramurii.
Amintim că, pe 4 decembrie, în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară, deputații PAS, Alexandr Trubca și Viorel Barda au propus aprobarea unei noi legi, în care să se regăsească norme din legea aprobată anterior de Parlament cu privire la măsurile de sprijin pentru fermieri, dar care să conțină și prevederi noi, menite să asigure impactul corespunzător al măsurilor protective propuse. Proiect care va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului.
Astfel, s-a propus instituirea unui moratoriu la plata datoriilor restante (inclusiv majorări și/sau penalități de întârziere) acumulate de agricultori până la data intrării în vigoare a legii, precum și a ratelor/plăților care urmează a fi onorate până la data de 31 octombrie 2025. Beneficiari ai acestui moratoriu vor fi și furnizorii de inputuri, adică companiile din lanțul valoric agricol care au furnizat către fermierii din Republica Moldova material semincer, fertilizanți sau pesticide/ierbicide.