Jocuri de culise pe piața de floarea-soarelui din Moldova. Traderii creează artificial o conjunctură în defavoarea agricultorilor și diminuează prețurile, totodată se constată importuri masive de materie primă din Ucraina. În acest context, fermierii  au prezentat un ultimatum Guvernului Republicii Moldova, solicitând urgent interzicerea importului de floarea-soarelui în țară, cel puțin până la data de 31 decembrie 2023, iar în cazul absențe unei acțiuni din partea Executivului, vor fi forțați să organizeze proteste.

„În ultima săptămână, prețurile la floarea-soarelui s-au prăbușit vertiginos, cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariul cu grâul și orzul”, anunță Forța Fermierilor.

Asociația a identificat mai multe „abateri grave” în privința importurilor de floarea-soarelui din Ucraina, după discuțiile purtate cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Asociația susține că o fabrică din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, a importat deja nouă vagoane de materie primă din Ucraina, iar încă 30 de vagoane sunt așteptate în zilele următoare. De asemenea, Trans Oil a semnat un contract pentru importul a sute de mii de tone de floare-soarelui, care urmează să ajungă în Moldova până la sfârșitul anului 2023.

În fața acestor constatări, Asociația Forța Fermierilor solicită Guvernului să interzică urgent importul de floarea-soarelui în Republica Moldova, cel puțin până la 31 decembrie 2023. Fermierii avertizează că, în caz contrar, vor organiza proteste.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE