La Chișinău se desfășoară Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției. Evenimentul este gândit ca o platformă de dezbateri profesioniste între principalii actori din sistemul de justiție, decidenții politici, partenerii de dezvoltare și experții din societatea civilă, notează radiomoldova.md

Forumul este deschis de prim-ministrul Dorin Recean, Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, Ambasadorul UE, Janis Mazeiks, și președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.

Subiectele principale din această zi vizează evaluarea externă a justiției și reforma Curții Supreme de Justiție și investigarea și sancționarea eficientă a corupției.

Mecanismul de vetting rămâne în continuare un pilon de bază al Strategiei de Dezvoltare în domeniul justiției. Exercițiul de evaluare a judecătorilor și procurorilor va continua în pofida reacțiilor de nemulțumire. Declarația aparține ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a participat, astăzi, la deschiderea Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției.

În anul 2023, Republica Moldova a adoptat legea Curții Supreme de Justiție și a demarat procesul de evaluare a judecătorilor curții. Procesul decurge mai greu, dar nu se va opri la această etapă, a declarat ministra Justitiei, Veronica Mihailov- Moraru.

„Semnale de rezistență au fost și acestea au creat niște riscuri de implementare după ritmul pe care ni l-am preconizat pentru a implementa această reformă și pentru a avea rezultatele scontate mult mai repede. Este nevoie de o schimbare profundă și la nivel de mentalitate fiindcă sistemul judecătoresc și sistemul procuraturii nu mai poate fi perceput ca un sistem închis”.

Curtea Supremă de Justiție nu are suficienți candidați pentru cele 11 posturi vacante de judecători. În prezent, Curtea are angajați doar 3 judecători, a declarat la Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman.

„Odată cu modificarea legii în sensul în care și Guvernul și-a propus să ofere o remunerare pe măsură judecătorilor Curții Supreme de Justiție, simplificarea procedurilor așa cum au fost ele operate și efectuate vor face ca funcția de judecător la CSJ să fie mai atractivă și să avem mulți colegi judecători care vor dori să opteze pentru o funcție la Curtea Supremă”.

Guvernul Republicii Moldova oferă toate instrumentele necesare pentru reformarea sistemului judiciar, a declarat astăzi prim ministrul Dorin Recean. Potrivit oficialului, deși au fost înregistrate progrese, mai sunt restanțe la acest capitol.

„Justiția trebuie să ia în considerare toate cazurile și să le rezolve. Guvernul și guvernarea oferă absolut toate instrumentele necesare ca sistemul să fie reformat, oamenii curajoși, oamenii onești, integri din sistem să facă un pas înainte, reforma să fie făcută de procurori și judecători”.

Forumul Justiției și Combaterea Corupției va continua și mâine. Participanții vor mai discuta despre digitalizarea sistemului de justiție, investigarea și sancționarea eficientă a cazurilor de corupție și alte subiecte.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE