Agricultorii sunt revoltați la culme din cauză că nu și-au primit banii promiși de pe urma secetei din anul trecut. În acest sens, Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova (FNFM) a organizat astăzi, 18 iulie, o conferință de presă chiar pe moșia unui fermier de la Orhei, anunță Politik.md.
Președintele Federației, Valeriu Cosarciuc, a ținut să precizeze că această tărăgănare este creată intenționat de către Guvern, pentru că se dorește ca țăranul să vândă grâul la un preț de nimic. „Nu se plătesc astăzi banii din Fondul de subvenționare și ajutoarele promise în urma secetei din anul trecut, pentru ca țăranul să fie impus să accepte un preț mic la grâu. Dar noi am propus crearea unei structuri de intervenții, care să cumpere de la țăran grâu, iar în caz de calamități să poată interveni pe piață și să regleze prețurile.
O altă propunere a fost a Guvernul să intervină prin eliberarea certificatelor de depozit pentru cereale, astfel ca țăranul să poată păstra cerealele sale circa 3 luni, ca să poată achita costurile și să poată vinde cerealele sale la un preț mai bun. La fel precum exemplul biblic, în care se spune că Faraonul egiptean vorbea despre cumpărarea de la țărani a 1/5 din grâu, ca în anii de restriște să-l poată folosi în scopuri alimentare.Dar acest lucru întârzie să fie discutat și se creează impresia că instituțiile statului sabotează producătorul agricol și este interesat ca producătorul să-și caute un alt loc de muncă sau să plece peste hotare”, a declarat președintele FNFM.
În acest sens, Valeriu Cosarciuc a menționat că până la moment ar fi trebuit să fie plătiți 280 mln de lei, dar s-au achitat doar 130.
Directorul executiv al FNFM, Vasile Mârzenco, a menționat că au avut loc întrevederi cu prim-ministrul Iurie Leancă și că acesta avea o atitudine pozitivă față de propunerile ferimierilor. „Noi am primit răspuns pozitiv din partea Guvernului, dar nu vedem acțiuni concrete din partea lor. Statul ar trebui să pună taxe mai mari pentru comercianții, care stabilesc prețuri duble decât ale noastre, astfel să mărească și Fondul de Subvenționare”, susține Vasile Mârzenco.
Unul dintre fermierii prezenți la manifestare, pe nume Simion, susține că activează de 15 ani în acest domeniu și că anul trecut a suferit pierderi de 500 mii de lei, dar că în acest an preferă să nu vândă cerealele, decât să le dea pe un preț de nimic.
„Ca să recuperăm cheltuielile și să obținem cât de cât un profit, grâul nu-l putem vinde mai ieftin de 2,50 lei. Dar mai este o problemă, căci nu pot fi puși sub picior de egal toți agricultorii din R. Moldova, deoarece sunt unii mai vechi, sunt întreprinderi mai mari, giganți, dar majoritatea dintre noi sunt fermieri mici și mijlocii, care sunt neprotejați. Până în prezent mi-au propus să vând grâul c 1,60 lei, dar asta pentru mine și familia mea înseamnă bătaie de joc”, susține agricultorul. El mai spune că deține 100 hectare de terenuri agricole, pe care a cultivat floarea-soarelui, porumb și grâu.
Anterior, FNFM a venit cu o serie de propuneri pentru Guvernul Leancă, căuia i-a solicitat mai multe facilități pentru agricultori, ca aceștia să-și poată dezvolta micile gospodării.