Fermierii sunt nemulțumiți de a doua rundă de discuții cu Guvernul și solicită un sprijin financiar mai consistent la oferta propusă de autorități.  După o întâlnire tensionată premierul Dorin Recean, a dat de înțeles că statul nu dispune de bani sificienți pantru a îndeplini solicitările fermierilor, iar ceea ce poate face Guvernul este să le ofere un credit agricol la condiții avantajoase.

„Este evident că nu-i putem ajuta pe toți. (…) Guvernul a oferit o soluție imediată – Creditul Agricol de Urgență, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per întreprindere și care reprezintă un sprijin real oferit de stat pentru ca agricultorii să poată începe sezonul agricol de primăvară. Astfel, din 1 martie, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare”, a declarat premierul Recean.

După o oră de discuții, premierul a părăsit ședința, iar reprezentanții agricultorilor prezenți au rămas nemulțumiți de soluția propusă.

„Dacă nu sunteți în stare să administrați problemele fermierilor, duceți-vă acasă, demisionați”, i-a replicat lui Recean, fermierul Ion Plămadeală.

Și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că guvernul este în căutarea banilor pentru celălalte categorii de fermieri deoarece creditul oferit de stat, de 500 de mii, este suficient doar pentru fermierii mici

Într-un mesaj al Asociației Forța Fermierilor, agricultorii s-au arătat dezamăgiți de întâlnirea cu premierul Recan.

„Acesta a refuzat punctual sa discute toate revendicările. Este o mare diferență de abordări a conducerii tarii, comparativ cu alte țări din UE, în special a României. Agricultorii au trecut în revista cerințele lor cu ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, după plecarea lui Recean. Am cerut majorarea plafonului la credit garantat, răspunsul la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului BNM, care ar permite creditarea fermierilor după restructurarea creditelor anterioare. Bolea a solicitat timp până mâine pentru răspuns. Miercuri, la ora 14.00, a fost stabilită următoarea ședință la minister. Pana joi agricultorii rămân pe poziții cu tehnica agricola, însă au decis sa nu blocheze drumurile. După atitudinea conducerii țării, cel mai probabil,  la protest se va reveni joi, 22 februarie”, se arată în mesajul agricultorilor.

Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România. Discuțiile între autorități și agricultori vor continua și mâine

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE