Premierul Dorin Recean, sustine că autoritățile încă mai așteaptă soluționarea problemei privind stocarea celor 4 mii de tone de motorină din România. Premierul a declarat la PRO TV Chișinău că, inițial, partea moldovenească nu a gasit unde sa depoziteze motorina oferita gratuit de Romania pentru că niciun agent economic nu era de acord să ofere această capacitate de păstrare, motivul find tipul de motorină. Ulterior, Guvernul a reușit să convingă un agent economic să pună la dispoziție această capacitate de păstrare.

„ După ce această capacitate se utilizează, ea trebuie să treacă printr-un proces tehnologic costisitor, explică Recean.

„Moldova nu are capacități de pastrare, și nu este vorba că aduci o cana de motorină, avem patru mii de tone, asta este foarte mult. Inițial era o idee ca să o ducem in portul de la Giurgiulești, însă producatorii au zis că este prea departe să mergem acolo și atunci pentru foarte lung timp, nimeni nu era de acord să ofere această capacitate de păstrare pentru că este un anumit tip de motorină și respectiv după ce această capacitate se utilizează, ea trebuie să treacă printr-un proces tehnologic costisitor. Oamenii nu voiau să ofere această capacitate”, a spus Recean.

Premierul a dat de înțeles că Guvernul a reusit totuși să convingă un agent economic să pună la dispoziție această capacitate de păstrare. Totodată, el a mai spus că așteaptă și ajustarea unei ordonanțe a guvernului de la București

„ Chiar și acum câteva zile am discutat cu premierul Ciolacu. In aceste zile urmeaza sa fie ajustată ordonanța de urgență a Guvernului României și asta va declanșa în câteva săptămâni procesul de aducere a motorinei și distribuției ei”.

Acum un an, guvernul de la București a decis acordarea unui sprijin fermierilor moldoveni sub formă de motorină, dar procesul de stocare a combustibilului a trenat. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că peste 1540 de fermieri, afectați de secetă în 2022, au depus cereri la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) prin care au solicitat să fie ajutați cu motorină din România, donată gratuit țării noastre. Totuși, 56 de cereri au fost respinse, pentru că nu ar fi întrunit criteriile de eligibilitate. Astfel, 1490 de fermieri din 1546 vor beneficia de ajutor umanitar sub formă de motorină.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE