williampitt.comUna din cele mai vechi întreprinderi de producere a băuturilor alcoolice din R. Moldova, SA „Aroma” va fi scoasă la licitație, ca un singur complex de proprietate. Prețul de start care va fi propus este de 59,6 mln de lei, scrie alcoexpert.ru cu referire la agenția Infotag.
Potrivit sursei, licitația este planificată pentru 2 septembrie, astfel că doritorii de a procura întreprinderea trebuie să-și depună dosarele nu mai târziu de 3 zile înainte de licitație. Lotul include un imobil de pe str Toma Ciorbă 38, dar și utilajul care se află în proprietatea acesteia.
Întreprinderea se află în proces de faliment încă din 2012, după ce Curtea de Apel a obligat fabrica „Aroma” să-i achite unuia din creditori, anume băncii Victoriabank, suma de 37,7 mln de lei pentru un credit luat anterior. Dar fabrica mai avea în total 50 de creditori, cărora le este datoare de circa 250 mln de lei. Printre cei mai mari creditori se numără Banca de Economii – căreia îi este datoare cu 51,9 mln de lei și 470 mii de euro, dar și băncii FinComBank, căreia trebuie să-i dea 36,7 mln de lei.
Per total, scrie sursa, datoriile fabricii „Aroma” se ridicau la circa 23 mln de dolari, iar creditorii insistau va întreprinderea să fie lichidată. În luna martie 2014, Ministerul Agriculturii a aprobat un plan de acțiuni pentru a îmbunătăți situația la SA „Aroma”, insistând că întreprinderea trebuie salvată.  
Fabrica și-a început activitatea încă din 1898 și era în proprietatea deplină a statului. Aceasta a început colaborarea cu un șir de fabrici din Erevan, Odesa, Moscova, propunându-și să devină un real concurent pentru cognacurile franceze. Ulterior, în anul 2000 a început reorganizarea mai multor înterprinderi, iar Aroma a devenit Societate pe Acțiuni.
Aceasta este specializată pe producerea băuturilor alcoolice tari, precum: divinurile și cognacurile, dintre care 80% sunt destinate pentru export. Cele mai renumite cognacuri ale întreprinderii sunt: Dacia, Moldova, Chișinău, Ambasador.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE