13 experți internaționali ce reprezintă 11 state participante ale OSCE vor monitoriza desfășurarea campaniei electorale a declarat Nicolae Vulchanov, șeful misiunii OSCE, joi, 26 februarie în cadrul unei conferințe de presă, transmite Politik.

Ne aflăm în R. Moldova de 2 zile și  încercăm să ne creăm o percepere a situației actuale pentru că procesul de monitorizare începe de astăzi și va dura până pe data de 6 aprilie a declarat  Nicolae Vulchanov.  

"Suntem aici ca răspuns la invitația Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru a evalua desfășurarea activității campaniei electorale încercând să demonstrăm  transparența activității noastre a adăugat citatu

Începând de luni, 2 martie se vor mai alătura la monitorizarea alegerilor încă  24 de observatori pe termen lung.  Cei 13 experți veniți deja în Moldova își vor desfășura activitatea în Chișinău, iar colegii lor, vor monitoriza alegerile din întreg teritoriul țării.  

Primul raport în care se vor conține declarații ale faptelor și ale observațiilor din cadrul desfășurării campaniei va fi publicat aproximativ la mijlocul lunii martie, iar al doilea raport peste 2 săptămâni. Trebuie de menținut faptul că aceste rapoarte nu vor conține concluzii, acestea vor fi publicate doar după finisarea alegerilor parlamentare.

Concluziile preliminare vor fi publicate pe data de 6 aprilie, iar raportul se va numi  "declararea concluziilor și constatărilor preliminare" iar concluziile finale vor fi publicate peste 2 luni, ele vor fi incluse în raportul nostru final" a specificat diplomatul.

Prezentarea mandatului va fi după exprimarea votului alegătorilor pentru că "orice vom face va fi fără a interveni în procesul alegerilor. Lucrul nostru este de a observa și de a nota faptele de a împărtăși aceste lucruri prin rapoartele noastre, dar nu putem da sfaturi nimănui cum să fie petrecute alegerile din R. Moldova, a mai menționat  Vulchanov.

Reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) vor monitoriza implementarea legislației electorale de către organele de administrație , de către CEC, de către  partidele politice, și societatea civilă,  de asemenea, va fi monitorizată și ziua alegerilor în mod special buletinele de vot.

În acest sens misiunia OSCE a cerut să mai vină încă 200 de observatori intrenaționali pentru a-i putea ajuta în acest scop. Acești observatori vor veni cu 5 zile înainte de alegeri, și vor pleca după 2 zile. Observatoriiveniți pe termen scurt vor fi deplasați pe întreg teritoril țării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE