Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) recomandă preşedintelui RM, Vladimir Voronin, prim-ministrului Zinaida Greceanâi şi preşedintelui Parlamentului Marian Lupu să restituie în bugetul de stat din fondul electoral al Partidului Comuniştilor (PCRM) sumele cheltuite pentru deplasările efectuate în scop electoral (cei trei oficiali candidează la funcţia de deputat în Parlament pe lista acestei formaţiuni, n.r.), transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele ligii, Paul Strutzescu a declarat miercuri, 25 februarie, într-o conferinţă de presă la care a fost prezentat cel de-al treilea raport de observare a alegerilor, elaborat în cadrul Proiectului Coaliţia 2009, că din moment ce oficialii se folosesc de resurse administrative, ei trebuie să le achite, deoarece se folosesc de fapt de bani publici. „Astfel nu se mai respectă principiul echităţii între concurenţii electorali”, a spus Strutzescu.

LADOM sugerează şi parlamentarilor „să se abţină de la folosirea resurselor administrative în campanie”.

De la începutul campaniei electorale s-au constatat un şir de încălcări ale legislaţiei, abuzuri din partea poliţiei sau incomodităţi generate de imperfecţiunea legislaţiei electorale. În perioada de monitorizare (28 ianuarie – 24 februarie) mai multe întâlniri ale concurenţilor electorali cu alegătorii au fost zădărnicite. Totodată, la majoritatea întrunirilor organizate de primele persoane în stat, alegătorii sunt intimidaţi fie prin faptul că sunt obligaţi să semneze pe o listă de înregistrare, fie sunt aduşi în mod organizat în sălile de şedinţă. Aceste tentative compromit desfăşurarea unei campanii competitive şi lasă loc pentru abuzuri şi utilizarea în masă a resurselor administrative, susţine Paul Strutzescu.

De asemenea, potrivit lui Strutzescu, stabilirea datei alegerilor la 5 aprilie lasă foarte puţin timp concurenţilor electorali să-şi desfăşoare campania electorală. Directorul ligii a criticat şi prevederea regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă care spune că dezbaterile electorale se pot desfăşura numai după încheierea perioadei de înregistrare a concurenţilor. „Printr-o înţelegere un concurent electoral se poate înregistra pe ultima sută de metri, iar astfel se limitează drepturile celor care deja s-au înregistrat”, a declarat Strutzescu.

De asemenea, el a spus că prin nedeschiderea secţiilor de votare suplimentare peste hotarele RM se îngrădeşte dreptul a circa 20% din cetăţenii cu drept de vot ai RM. Paul Strutzescu consideră că Parlamentul ar fi trebuit să-i atribuie mai multe competenţe Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru ca aceasta să poată acum dispune deschiderea secţiilor de votare peste hotare suplimentare celor de pe lângă reprezentanţele diplomatice.

Potrivit expertului LADOM, Ion Creangă, nici mecanismul instaurat de CEC, prin care orice cetăţean a avut dreptul să-şi aleagă locul unde va vota, nu a fost foarte bine reglementat, deoarece s-a constatat că administraţiile publice locale nu ştiu cum să includă sau să iradieze persoanele care au solicitat modificarea locului de votare.

Printre neregulile depistate de LADOM se mai numără blocare conturilor Primăriei Chişinău, utilizarea resurselor administrative inclusiv şi de partidele de opoziţie, acţiuni de intimidare şi aplicare a violenţei, limbajul ostil şi etichetările calomnioase lansate în adresa concurenţilor electorali.

Organizaţia recomandă CEC să ducă o campanie de informare a populaţiei privitor la importanţa aplicării ştampilei „Alegeri 05.04.09” în fişa de însoţire din buletinul de identitate şi să informeze mai bine cetăţenii din stânga Nistrului despre procedura şi locul votării.

Iniţiativa creării Coaliţiei 2009 aparţine unui grup de organizaţii neguvernamentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Centrul CONTACT, LADOM, Asociaţia pentru promovarea Clinicilor Juridice, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova , Centrul Independent de Jurnalism şi Asociaţia Presei Independente (API). Fiecare dintre ele fac publice rapoarte privind monitorizarea procesului preelectoral şi a campaniei electorale în alegerile parlamentare din 2009.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE