Semnarea declaraţiei despre reglementarea diferendului transnistrean de către Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev şi Preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici prezintă semne de îngrijorare, potrivit unui expert român, citat de portalul ucrainean „Glavred”.
Iulian Chifu, analist de politică externă, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning de la Bucureşti, participant la lucrările Forumului Internaţional pentru Securitate de la Lviv, Ucraina (15-16 aprilie) a menţionat că această declaraţie “urmează a fi semnată de preşedinţii Medvedev şi Ianukovici şi va fi făcută publică în cadrul unei vizite a liderului rus la Kiev”.
[Prima vizită oficială a preşedintelui rus Dmitri Medvedev în Ucraina ar putea avea loc la 21 aprilie, deşi iniţial a fost preconizată pentru 17-18 mai. Unul din motive ar fi solicitarea din partea Ucrainei privind obţinerea unei reduceri la importul gazului rusesc.]
„Este posibil ca în textul declaraţiei celor doi şefi de stat să fie confirmat principiul reglementării conflictului transnistrean în baza integrităţii teritoriale a Moldovei şi a formatului "5+2". Însă, nu este exclus existenţa unor înţelegeri între Medvedev şi Ianukovici privind Transnistria, care nu vor deveni parte a textului documentului”, a adăugat Chifu.
Actualul format de negocieri “5+2“ privind reglementarea transnistreană a fost aprobat în anul 2005. Din acesta fac parte părţile implicate în conflict - Chişinău şi Tiraspol, intermediarii – Federaţia Rusă, Ucraina şi misiunea OSCE, precum şi observatorii – SUA Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE