Expertul economic Viorel Gârbu susține că situația economică a Republicii Moldova este una tristă, iar asta o înțelege fiecare cetățean, du doar economiștii. Problema e că astăzi, trăim mai bine decât o vom duce peste o lună, spune expertul.

”Despre economie, de bine, putem spune doar un lucru, că astăzi trăim mai bine decât peste o lună sau în perioada rece a anului. Situația este destul de dramatică. Lumea pe stradă își dă seama de cât de gravă este situația”, spune Viorel Gîrbu.

Trendul de creștere a inflației va continua, spune expertul: ”Ceea ce vedem e că PAS este lipsit de inițiativă. A schimbat doar oameni din funcții. Eu nu știu ce reforme a făcut PAS-ul”, spune Gârbu.

”PAS pune virgulițe, dar pierde foarte multe șanse. Sistemul de protecție socială trebuie reformat. Politicienii se joacă cu banii noștri și îi cheltuie în interes politic. Ei produc o injustiție socială, unora au majorat pensiile, altora nu, chiar dacă au avut salarii mari și au muncit probabil în două locuri. Contribuțiile sociale nu sunt impozite”, spune expertul economic.

Cât ține de majorarea salariului minim, Viorel Gârbu, menționează că: ”Statul când majorează salariul minim pe economie, nu se gândește neapărat la cetățeni, ci de grija impozitelor și încasărilor proprii”, spune Gârbu.

Cât ține inflația, expertul menționează că nu doar războiul este cauza majorării inflației, întrucât toate economiile sunt deschise, deci inflația de import este peste tot, unde inflația nu a crescut atât ca în Republica Moldova:

”De ce în Ucraina sau România este mai mică deâct în Republica Moldova. Noi nu putem influența prețul la baril, dar putem influența alți factori din interiorul Republicii Moldova. Noi suntem lideri la rata inflației, cu excepția Turciei. Economia va stagna. În alte state, la frontieră se face o analiză de preț, să vadă care sunt prețurile de import la vamă și diferența pe care o plătește consumatorul final”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE