Curtea de Casaţie ucraineană a amânat joi, pentru a treia oară, pentru 16 august, examinarea recursului fostului premier Iulia Timoşenko împotriva condamnării sale la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, un dosar puternic criticat pe plan internaţional, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.
“Audierile au fost amânate pentru 16 august, la ora 10.00” (07.00 GMT), a anunţat preşedintele Curţii, Stanislav Micitcenko, potrivit sursei citate.
Înalta instanţă a dat astfel curs cererii Parchetului, care a solicitat deja amânarea examinării recursului de două ori, în mai şi iunie.
Unul dintre avocaţii Iuliei Timoşenko, deputatul Serghei Vlasenko, a declarat că decizia de a amâna din nou examinarea recursului fostului premier are ca scop împiedicarea înaintării acestui dosar către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. “Puterii (din Ucraina) îi este teamă şi face orice pentru a împiedica acest lucru”, a afirmat avocatul.
Înainte ca CEDO să poată examina dosarul Timoşenko, trebuie să fie epuizate toate căile de recurs în Ucraina, lucru care se va realiza doar după ce Curtea de Casaţie ucraineană îşi va pronunţa decizia, notează sursa.
Închisă din august 2011, Iulia Timoşenko a fost condamnată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, fiind găsită vinovată pentru semnarea, în 2009, pe când era premier, a unor acorduri în domeniul gazului cu Rusia, dezavantajoase pentru Ucraina.
Uniunea Europeană şi SUA au denunţat condamnarea fostului prim-ministru ucrainean, considerând-o motivată politic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE