Guvernul nu va mai oferi compensații în factură, spune ministrul Alexei Buzu. Oficialul susține că, începînd cu următorul sezon rece, moldovenii vor beneficia de compensații monetare, notează newsmaker.md.

„Ne pregătim pentru sezonul următor. Vom trece la un sistem de compensație monetar total, la 100%, pentru toți beneficiarii. Acesta va fi ultimul sezon în care vom oferi compensații în factură. (…) Acum încercăm să ne gîndim cum vom face această tranziție, pentru că în toate țările cea mai eficientă metodă de compensare este cea monetară”, a declarat ministrul Alexei Buzu.

Precizăm că platforma compensatii.gov.md este deschisă pentru înregistrare și cetățenii pot depune în continuare cereri pentru solicitarea compensațiilor la energie, pînă pe data de 25 a fiecărei luni din perioada rece a anului (noiembrie 2023-martie 2024).

În acest an, pentru consumatorii casnici, care vor beneficia doar de compensații în factură, statul va compensa un volum maxim de 180 m3/lună pentru gazele naturale, iar prețurile finale, achitate de consumatori în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, vor varia între 12 și 17 lei. Energia termică va fi compensată pentru un volum maxim de 1,3 Gcal/lună, prețul compensat variind între 1450 și 2900 de lei/Gcal.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE