Criza economică şi financiară a afectat grav piaţa valutară. Dacă un euro costa în toamna anului 2008, 1,25 dolari SUA, valoarea a scăzut din nou la 1,40 dolari pentru un euro, scrie ziarul Focus, miercuri, 15 iulie.
Pentru lunile următoare, experții sunt reticenți să facă careva pronosticuri pentru că nesiguranţa legată de perspectivele dolarului este mare.
În 2008, dolarul a jucat pentru ultima oară în istorie cartea puterii sale tradiţionale, devenind refugiu pentru investitorii din întreaga lume, care căutau stabilitatea şi lichiditatea celei mai mari puteri economice şi a celei mai mari pieţe financiare a lumii.
Dobânzile aplicate obligaţiunilor de stat americane au scăzut atunci la un nivel record, iar titlurile de valoare cu scadenţă la trei luni nu au mai adus niciun fel de dobânzi, însă banii erau la adăpost.
Atunci când guvernul chinez exprimă oficial ”dubii” legate de valoarea obligaţiunilor de stat americane, acumulate de China ca rezervă valutară, este vorba despre mai mult decât o nemulţumire. Chinezii deţin peste două bilioane de dolari, la care se adaugă 200 de miliarde în Brazilia, 350 de miliarde în Rusia şi 240 de miliarde în India, corespunzînd unui total de 40 la sută din rezervele totale de valută.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE