Relaţiile diplomatice dintre aceste două state au fost întrerupte după venirea la putere în Cuba a revoluționarilor sub conducerea lui Fidel Castro, în anul 1959. El Salvador, unde în ultimii douăzeci de ani la putere au fost conservatorii de dreapta, a fost unicul stat din America Centrală care nu avea relații diplomatice cu Havana.
"Restabilirea relațiilor diplomatice - un pas care trebuia făcut cu mult timp în urmă. Mai mult decât atât, relaţiile nu trebuiau întrerupte," a declarat în cadrul unei conferinţe de presă noul Ministrul de Externe al El Salvador, Hugo Martinez. Acesta a remarcat faptul că în viitorul apropiat departamentele de stat ale celor două ţări vor solicita agrement-ele ambasadorilor în Havana şi San Salvador. Agrementul în diplomație reprezintă un acord internaţional între părţi în scopul reglementării raporturilor juridice; încuviinţarea dată de un stat (acreditant) la numirea reprezentanţilor diplomatici ai altui stat (acreditar).
Mauricio Funes, care a fost ales preşedinte al statului El Salvador, la alegerile din 15 martie, a anunţat în cadrul discursului său de învestitură, realizarea promisiunii sale electorale privind restabilirea relaţiilor diplomatice cu statul Cuba. "Se vor stabili imediat cu naţiunea soră, Cuba, relaţii diplomatice, culturale şi comerciale", a declarat şeful de stat.
La ceremonia de investitură au fost prezenți oaspeți străini, printre care Preşedintele Braziliei, Columbiei, Mexicului, Chile. Statele Unite au fost reprezentate de Hillary Clinton, Secretarul de Stat. Însă, din motive neclare, la inaugurarea din capitala San Salvador nu au participat șefii de stat a celor mai radicale regimuri de stânga din America Latină. Este vorba de Preşedintele Venezuelei, Hugo Chávez şi cel al Nicaragua, Daniel Ortega. Preşedintele bolivian Evo Morales, aliatul fidel, pe 31 mai, a anulat vizita în El Salvador, motivând decizia sa prin "grafic de activitate solicitat".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE