După trei luni de așteptări, de a avea o întâlnire cu prim-ministrul Recean, membrii mai multor asociații care desfășoară activități în domeniul agriculturii au fost invitați, marți, la Guvern. Asociațiile care au organizat în vară protestele s-au arătat nemulțumite de calitatea discuțiilor și au spus că vor ieși, din nou, la proteste.

„Am pupat ușa. Am venit că boii la poartă nouă și ne uităm”, a spus Sergiu Stefanco un fermier  care  a așteptat de trei luni întâlnirea cu Recean și la care nu a fost acceptat. Fermierii, supărați pe guvernare, vor ieși la protest în data de 21 noiembrie.

Există câteva probleme cu care se confruntă agricultorii, la ora actuală, prețurile mici la cereale, penalităților impuse de bănci, în special după ce a fost pus sechestru pe tehnica agricolă pentru mai mulți fermieri, din cauza că aceștia nu-și pot achita creditele, de asemenea, agricultorii cer introducerea moratoriului la plata datoriilor.

Alexandru Slusari s-a arătat foarte supărat pe atitudinea guvernanților față de fermieri. Slusari l-a acuzat pe Dorin Recean că nu a venit cu nimic concret la întâlnirea cu fermierii și că revendicările anterioare ale agricultorilor rămân în vigoare, pentru că ele nu au fost soluționate.

În timp ce fermierii anunță proteste, Guvernul a ieșit cu un comunicat unde anunță că întreprinde acțiuni pentru susținerea domeniului agricol în special legat de depășirea provocărilor ce țin de tranzitul cerealelor prin țara noastră. Premierul Recean, a menționat că, pentru a sprijini agricultorii și fermierii din țara noastră și a rezolva, gradual, problemele acumulate, Guvernul a alocat, în acest an, peste 1,8 miliarde de lei prin Fondul de subvenționare, AIPA returnând fermierilor până în prezent 1,5 miliarde de lei.

„Continuăm să îmbunătățim infrastructura rutieră și cea feroviară, eficientizăm logistica, pregătim lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor și creăm un registru electronic pentru exportul de cereale. În anul 2024, vom majora alocațiile pentru fermieri. În același timp, prioritatea noastră este să sporim productivitatea agricultorilor noștri, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii. Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar, până atunci, vom căuta soluții pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul  fermierilor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, efortul Guvernului va continua și în vederea îmbunătățirii infrastructurii de tranzit. În timpul apropiat, va fi lansat un nou sistem care va permite decongestionarea fluxului de la frontieră și eficientizarea procesului din punct de vedere logistic.

Astfel, la intrarea în Republica Moldova, vor fi create parcări, unde camioanele vor staționa până în momentul în care le va fi oferită ora aproximativă de trecere a frontierei. Procesul va fi unul transparent, cu înregistrare pe platforma online în registrul electronic, iar camioanele din Ucraina vor avea un parcurs separat, fapt care va permite evitarea aglomerării în vămile din țara noastră.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE