Banca Națională a Moldovei a decis, micșorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 4,75 la sută. Această decizie se înscrie în șirul de măsuri stimulative pentru a readuce inflația într-un coridor de 5%, precizează BNM. Ca urmare, am putea asista la o ieftinire a creditelor, iar asta va determina oamenii să nu mai păstreze banii în bănci, dar să-i investească.Ieftinirea creditelor va duce și la o ușoară revizuire a creditelor ipotecare, va stimula consumul și activitatea economică. De asemenea, reducerea ratei de bază va avea ca efect diminuarea dobânzilor la depozitele bancare. Decizia a fost luată în contextul în care Banca Națională prognozează pentru acest an un nivel al inflației de 9,7 la sută și de 5,5% în 2024.

Tottuși,tarifele mari la gaz și energie pun presiune pe ritmul de descreștere a inflației. Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie până la 8,6 la sută de la 13,2 la sută în iunie anul curent. Inflația medie anuală în trimestrul III 2023 a fost de 9,7 la sută, mai înaltă cu 0,5 puncte procentuale decât prognoza. Potrivit, BNM abaterea a fost cauzată, în principal, de întârzierea scăderii tarifelor la gaze naturale și energie termică, precum și de creșterea neașteptată a prețurilor la petrol.

Creșterea tarifelor, cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara anului trecut, o primăvară mai rece și mărirea accizelor de la începutul anului rețin inflația peste țintă. Însă, cererea scăzută, începând cu mijlocul anului 2022, și aprecierea leului de la începutul anului slăbesc presiunile numite.

Există semnale clare că în luna octombrie curent inflația s-a plasat în intervalul de variație a țintei”, menționează BNM.

 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE