Legislativul a adoptat un proiect de lege care revizuiește măsurile de sprijin acordate agricultorilor afectați de seceta din acest an. Proiectul a fost susținut în prima lectură. Potrivit documentului, din momentul intrării în vigoare a respectivei legi și până la data de 31 octombrie 2025, va fi instituit un moratoriu la plata datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și a penalităților datorate de fermieri în raport cu creditorii lor.
Documentul prevede și revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Astfel, vor putea beneficia de aceste măsuri protective agricultorii a căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40 % din roadă pe o suprafață de cel puțin 40 % de terenurile deținute.
De asemenea, se propune introducerea unui criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare. Un alt criteriu stabilește ca debitorii fermieri să nu fie în procedură de insolvabilitate confirmată printr-o încheiere a instanței de judecată.
Actul mai prevede revizuirea termenului în care agricultorii vor trebui să notifice creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Această notificare va putea fi realizată până la data de 28 februarie 2025.
Totodată, vor fi suspendate actele de executare silită sau alte măsuri de recuperare a creanțelor. De asemenea, nu vor putea fi înaintate cereri de intentare a procedurii de insolvabilitate pentru datoriile scadente, ce reies din contractele de credit și leasing încheiate până la 1 septembrie 2024 cu bănci, organizații de creditare nebancară sau asociații de economii și împrumut. Această prevedere se referă și la datoriile ce reies din contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare a produselor de uz fitosanitar și a semințelor folosite la înființarea culturilor agricole încheiate până la 1 septembrie 2024.
Noile prevederi stabilesc și interdicția, până la 31 octombrie 2025, de cesionare a creanțelor, fără acordul debitorului. În aceeași ordine de idei, este prevăzut că datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în Birourile istoriilor de credit și vor putea fi renegociate cu creditorii.
Fermierii au protestat și astăzi la Parlament. După ce proiectul a fost adoptat, în fața agricultorilor a ieșit deputatul Viorel Barda. Agricultorii s-au arătat și de această dată nemulțumiți. Ei spun că asociațiile de profil au așteptat adoptarea urgentă a unui proiect de lege elaborat de deputatul Alex Trubca.
„Acel document urma să înlocuiască legea 240 neconsultată cu nimeni și care a fost nefuncțională. Însă Guvernul a blocat în ultimul moment acest proiect și el a fost retras avizul și din căte înțeleg ideea legii noi nu mai este valabilă și a urmat în Parlament procesul modificării legii lui Bolea cu excluderea unor prevederi, convenite anterior între agricultori și deputați”, a menționat Alexandru Slusari.
Totodată, un alt fermier Sergiu Stefanco a criticat proiectul votat de deputați.
„Legea moratoriului votată în primă lectură, au ignorat-o pe cea a lui Trubca și au au făcut una alta care nu are nici avizul guvernului care chipurile se va vota, dar ținând cont cum s-a ieșit la protest uitați de legea moratoriului”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco.
În legea propusă de Trubca s-a clarificat chestiunea cu datoriile acumulate începând cu 1 septembrie 2022 vor fi eligibile pentru beneficiile legii, eliminând interpretările ambigue din legislația actuală. Totodată, au fost incluși furnizorii de inputuri agricole printre potențialii beneficiari ai legii, iar creditorilor li se interzice cesionarea creanțelor fără acordul debitorilor.
Totodată, un alt aspect din legea lui Trubca este legat de organizațiile de creditare nebancară, în special în sudul țării, unde agricultorii se confruntă cu abuzuri legate de executările silite pentru echipamente agricole, terenuri și alte active. „Este crucial să intervenim pentru a preveni interpretările abuzive ale legislației.
Proiectul votat astăzi de Parlament urmează a fi votat și în lectura a doua, cu avizul Guvernului