FOTO IPN
Președintele Maia Sandu a fost întrebată cum comentează solicitarea unor companii energetice europene către Președintele Comisiei Europene de a prelungi tranzitarea gazului prin Ucraina după 1 ianuarie. Șeful Statului a spus că Guvernul de la Chișinău a discutat acest aspect, anterior cu Kievul, iar Ucraina este decisă să sisteze tranzitul către RM din cauza volumelor mici pentru tranzit fapt care duce la dezavantaje din punct de vedere financiar
„Discutăm cu Ucraina de un an despre posibilitatea tranzitului gazului prin teritoriul său. Începând cu 2023, am avut discuții cu FMI și cu finanțatorii, iar recent, premierul a avut o întâlnire cu oficiali de la Kiev. Este important de menționat că ponderea gazelor pentru Moldova reprezintă doar 5% din volumul total transportat prin Ucraina, iar având în vedere că nu sunt transportate gaze pentru alte țări, Ucraina nu poate să livreze exclusiv pentru Republica Moldova. În acest context, există o rută alternativă, însă ne aflăm în situația în care Gazprom nu își îndeplinește obligațiile contractuale, iar acest lucru creează riscuri de criză energetică în țara noastră”, a spus Maia Sandu.
Președintele a dat asigurări că, în pofida dificultăților, cetățenii Republicii Moldova nu vor plăti mai mult pentru consumul de gaze decât au achitat în anul precedent.
,,Pentru consumul de gaze, nu vom plăti mai mult decât anul trecut. Este o măsură esențială pentru a proteja cetățenii într-o perioadă economică complicată. Totuși, în ceea ce privește energia electrică, dacă criza energetică va continua, este foarte clar că prețul va crește. Suntem într-o perioadă de incertitudine, iar autoritățile depun toate eforturile pentru a limita impactul asupra populației”, susține șefa statului.
Agenția Națională de Reglementare în Energetică a majorat, în noiembrie, cu 3,4 lei tariful la gazele naturale până la 15,5 lei pentru un metru cub. Cu TVA, prețul ajunge la 16,74 lei. Prețurile au intrat în vigoare la data de 1 decembrie curent.