Guvernul anticipează o criză energetică și vrea să se asigure de aprovizionarea cu electricitate de la 1 ianuarie 2025. În acest sens, Energocom va achiziționa, în primele trei luni din 2025, 100 MW bandă de electricitate produsă la Centrala nucleară de la Cernavodă din România. La 19 decembrie a fost încheiat contract cu compania Nuclearelectrica care deține centrala. Volumul de electricitate care va fi procurat la început de an este de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom procură 30 MW.

Prețul energiei de la Centrala Cernavodă este unul preferențial, iar energie e destinată consumatorilor finali din R. Moldova. Energocom precizează că prețul este plafonat prin decizia Guvernului României, la 400 roni/MWh. Aceasta este echivalentul a 80 de euro/MWh.

„Este vorba despre un suport consistent și concret al autorităților de la București pentru Republica Moldova”, subliniază furnizorul.

În paralel, în lunile de iarnă, cantitatea energiei electrice produsă de centralele de termoficare de la Chișinău și Bălți va acoperi 25%-30% din necesarul malului drept al Nistrului. La surse se adaugă și o cantitate de energie produsă din surse regenerabile, care depind, însă, de condițiile meteo.

În orele de vârf necesarul de consum este suplinit cu energie cumpărată de pe bursa română OPCOM. Moldova are nevoie de 400 de MWh pentru malul drept al Nistrului, iar în orele de vârf acesta poate ajunge și la 800 de MWh

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE