Doi tineri, dintre care directorul unei firme din Chişinău, au fost reţinuţi marți,16 august, de către ofiţerii anticorupţie. Bărbaţii, cu vârste cuprinse între 25 şi 26 de ani, sunt suspectaţi de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, prin intermediul cărora ar fi sustras peste un mln de lei.
Astfel, cardurile erau clonate după ce suspecţii obţineau informaţii de pe cardurile unor clienţi ai „Capital One Bank” din SUA, Virginia. Acest lucru era posibil graţie utilizării tehnologiilor informaţionale moderne care le permiteau citirea informaţiilor de pe cartelele electronice.
Intrând în posesia PIN-urilor, tinerii confecţionau carduri – clone, iar cu acestea deja efectuau achitări prin POS terminal-urile instalate în sediul firmei de către două bănci comerciale din R.Moldova.
Conform informaţiilor furnizate de instituţiile finaciare vizate, de la un POS terminal au fost sustraşi 485 mii lei, iar de la altul - 962 mii lei.
Bănuiţii au fost reţinuţi de ofiţerii anticorupţie după ce a fost urmărit şi înregistrat procesul de achitare cu carduri false prin intermediul POS terminal-urilor. Doar în cîteva ore ei au efectuat tranzacţii în valoare de 485 mii lei.
În cadrul percheziţiei desfăşurate la sediul firmei în cauză au fost depistate şi ridicate 25 carduri false, fără elementele de securitate obligatorii stabilite de sistemele de plăţi internaţionale.
Pe acest caz, CCCEC a pornit o urmărire penală. În prezent, bănuiţii se află în Izolatorul CCCEC pe un termen de 72 de ore. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, tinerii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3000 la 6000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE