Deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu, cel al PL, Ion Hadârcă, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, publicistul Nicolae Dabija, sunt printre cei care au primit astăzi, 25 decembrie, certificate de membri titulari și de membri corespondenți ai Academiei de Științe din Moldova, anunță Politik.md.
Certificatele au fost înmânate de către premierul Vlad Filat, în cadrul unei ceremonii organizate la AȘM. De asemenea, au mai fost desemnați : Leonid Culiuc în fizică, Aurelian Gulea- chimie, Maria Duca- biologie, Gheorghe Mișcoi- matematică aplicată, Ion Tighineanu- nanotehnologii, Stanislav Groppa- neurologie; Gheorghe Cimpoieș- horticultură; Valeriu Pasat- istorie; Gheorghe Mustea- arte audiovizuale, precum și pentru 11 noi membri corespondenți ai AȘM: Anatol Sidorenco- fizică, Mihai Revenco- chimie, Nicolae Vulpe- matematică și informatică, Tudor Lupașcu- protecția mediului ambiant și folosirea rațională a resurselor naturale, Victor Ghicavîi- farmacologie și farmacie, Viorel Prisăcari- epidemiologie, Ion Guceac-drept public, Mariana Șlapac- arte vizuale.
Vlad Filat a înmînat cele mai importante două premii la nominalizarea „Savantul anului" - academicianului Teodor Furdui, director de onoare al Institutului de Fiziologie și sanocreatologie al AȘM și Doctorului habilitat în medicină Gheorghe Ciobanu, director al Instituției Medico - Sanitare Publice Centrul Național Științifico-Practic de Medicină Urgenţă. De asemenea, Premierul a înmânat Ordinul pentru inventică și medalia de aur a Uniunii Europene membrului corespondent al AȘM, fizicianului Anatolie Sidorenco.
În luarea sa de cuvînt, Prim-ministrul a menționat că sarcina întregii societăți este să fim solidari și să avem viziune asupra viitorului. „Republica Moldova are capacitate intelectuală suficientă pentru a asigura o dezvoltare. Iar pentru aceasta avem nevoie de organizare și solidaritate, fie că este vorba de activitatea Guvernului, a Parlamentului sau a oamenilor de știință. Lumea actuală, bazată pe cunoaștere, ne oferă mari provocări, dar, totodată, mari perspective”, a spus Prim-ministrul.
În context, Premierul a mulțumit Academiei de Științe pentru că a reușit să semneze Acordul de Aderare la Comunitatea Științifică Europeană. Vlad Filat a felicitat proaspeții academicieni, subliniind că aceștia au depus un efort enorm pentru a obține acest statut și le-a urat tuturor academicienilor sărbători fericite și ca anul care vine să-l întîlnească cu încredere.
Președintele AȘM, Gheorghe Duca a menționat că, completarea corpului academic cu noi membri a avut loc prin intermediul unor dezbateri, inclusiv cu antrenarea oamenilor de știință din străinătate.