Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a relatat miercuri, 25 martie, într-o conferinţă de presă că doi cetăţeni români, Răzvan Cazacu şi Radu Popescu, aflaţi legal pe teritoriul R. Moldova, au fost reţinuţi luni seara şi au stat o noapte în izolatorul Comisariatului de poliţie al sectorului Buiucani. A doua zi, Judecătoria Buiucani a decis expulzarea lor de pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit vicepreşedintelui PLDM, avocatul Alexandru Tănase, tinerii intrase într-un magazin alimentar să-şi cumpere ceva de mâncare. La ieşire, de ei s-au apropiat persoane în civil, care i-au băgat forţat într-un automobil, acuzându-i că au furat ceva din magazin. Ulterior, li s-a spus că au furat un telefon mobil, apoi - că au fost reţinuţi în baza plângerii unor pensionari precum că ar fi deranjat liniştea publică, pentru ca, în final, să fie acuzaţi că au opus rezistenţă poliţiei. „Instanţa a audiat doi martori, care au confirmat că declaraţiile poliţiei sunt false şi mincinoase. Cu toate acestea, judecătorul a decis expulzarea celor doi cetăţeni români”, a spus Tănase.

Deşi hotărârea Judecătoriei Buiucani nu este irevocabilă şi poate fi atacată în decurs de 10 zile la Curtea de Apel Chişinău, Cazacu şi Popescu au fost expulzaţi în aceiaşi seară. Alexandru Tănase a spus că avocaţii celor doi au ajuns la o înţelegere cu poliţia în acest sens pentru a asigura securitatea lor. „În caz contrar, ar fi însemnat ca aceste 10 zile să le petreacă în detenţie”, a explicat Tănase. Totodată, PLDM susţine că va face recurs în instanţele superioare şi, în caz de necesitate, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

PLDM consideră că arestarea şi expulzarea celor doi cetăţeni români sunt acţiuni ilegale şi abuzive, îndreptate împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor europeni şi au caracter electoral.

În aceiaşi conferinţă de presă, PLDM a anunţat că a decis să-l retragă de pe lista electorală a PLDM pe Ion Chitoaroagă (numărul 56), care a agresat o echipă de jurnalişti în timpul mitingului de duminică, 22 martie, organizat de PLDM în Piaţa Marii Adunări Naţionale. De asemenea, la următorul Consiliu politic al PLDM, Chitoroagă urmează să fie retras din toate funcţiile eligibile ale partidului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE