Pentru prima dată registrul electronic al alegătorului se propune a fi testat în cadrul alegerilor locale din 2011. Despre aceasta au anunțat luni, 24 mai, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC), anunțând și despre rezultatele testării proiectului pilot de votare on-line.
”Toate birourile electorale din RM să fie conectate on-line la acest registru electronic al alegătorului și în aceste condiții poate fi verificată ori bifată on-line pe serverul CEC actul votării cetățeanului. În asemenea condiții noi, eliminăm multipla votare și avem o evidență clară a numărului de cetățeni care au participat la votare”, a declarat Iurie Ciocan, secretarul CEC.
Această metodă a fost testată la primul tur de alegeri locale desfășurate la 16 mai în or. Sângera, unde a fost realizat și un sondaj la cele 5 birouri electorale. ”Am vrut să știm ce doresc și cum apreciază aceste proceduri alegătorii, dacă îmbunătățesc procedura electorală sau este mai dificil cu ele”, a menționat Renata Lapti, vicepreședintele CEC.
Astfel, 86% dintre alegători au răspuns că sunt satisfăcuți de procedura testării, ”ceea ce înseamnă că implementarea unui asemenea instrument nu a creat impedimente pentru a îngreuna procedura de alegere”, a menționat Ciocan.
La întrebarea dacă ați găsit cu ușurință operatorul și computerul în secția de votare 94,7% au răspuns afirmativ, 3,4% au răspuns negativ.
Despre rapiditatea cu care și-au găsit numele în lista electronică, 92,3% dintre alegători au răspuns afirmativ, 4,8% negativ și 2,9% nu știu. De asemenea, alegătorii au fost întrebați unde a fost găsit mai ușor numele în computer sau pe hârtie, 58,1% au răspuns că în computer, iar 31,6% pe hârtie.
La sondaj au participat 826 alegători cu vârsta până la 30 ani, rata de eroare 3%. Testul urmează să fie implementat și în cel de-al II tur de alegeri locale, pe 30 mai.
Sondajul a fost realizat de centrul de investigații sociologice și marketing ”CBS-AXA” și a costat circa 33 mln. lei.