Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a audiat miercuri, 16 septembrie, cazul Tănase şi Chirtoacă versus Moldova. Este vorba de plângerea pe care vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Alexandru Tănase şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă au adresat-o CEDO cu privire la legea din 2007 care nu le permite funcţionarilor cu mai multe cetăţenii să fie aleşi în Parlamentul Republicii Moldova.
Cu toate acestea, cererea lui Dorin Chirtoacă a fost respinsă pentru că CEDO a considerat că nu are fundament real de vreme ce politicianul moldovean a declarat în repetate rânduri că doreşte să îşi menţină mandatul de primar.
Spre deosebire de Chirtoacă, Alexandru Tănase a renunţat la mandatul său de consilier local. De altfel, în cadrul unei şedinte de judecată din 18 noiembrie 2008 Curtea a decis că a fost încălcat articolul 3 al protocolului 1 al Convenţiei pentru apărea drepturilor omului şi i-a oferit lui Tănase suma de 3860 de euro drept cheltuieli de judecată. 21 de deputaţi moldoveni sunt în situaţia lui Tănase, a explicat Janeta Hanganu, care l-a reprezentat ieri pe Alexandru Tănase în faţa Curţii.
Având în vedere că majoritatea covârşitoare a celor care sunt afectaţi de această lege au ca dublă cetăţenie, cetăţenia română, Bucureştiul a avut nu mai puţin de 6 reprezentanţi la audierea de la Strasbourg, susţinând, după cum spune Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la CEDO, cauza lui Tănase.
Cât priveşte poziţia guvernului moldovean aceasta a fost rezumată de agentul guvernamental Vladimir Grosu. „Actul în discuţie nu a fost aplicat nici reclamanţilor şi nici altora. Se mai pune o întrebare căreia trebuie să i se găsească răspuns: avem de-a face cu o problemă de protecţie a dreptului de participare la alegeri cu efect de ricoşeu sau o încercare de a instituţionaliza dreptul la cetăţenie multiplă”, a întrebat rhetoric Grosu.
Precizăm că pe parcursul a două luni CEDO urmează să emită o hotărâre şi apoi, în termen de 3 luni de zile guvernul este obligat să o execute fie suspendând executarea acestei legi fie votând o alta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE