Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) poate activa la această etapă și fără membri judecători. Potrivit legii, cvorumul necesar pentru a se întruni și a fi deliberativ este de 2/3 din membrii efectiv în exercițiul funcției, a explicat deputatul Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament
„Consiliul Suprem de Securitate când s-a referit că în cel mult 30 de zile vom avea un Consiliu Superior al Magistraturii funcțional s-a referit la faptul că CSM poate funcționa și fără membri judecători la această etapă. Legea prevede că cvorumul necesar pentru ca CSM-ul să se întrunească și să fie deliberativ este 2/3 din membrii efectiv în exercițiul funcției. Dintre cei numiți, dacă sunt în total 5 sau 6, înseamnă că 2/3 din ei sunt suficienți ca CSM să se întrunească și să ia decizii. Eu anticipez că vor fi critici din partea judecătorilor că acest Consiliu nu îi reprezintă pentru că va rămâne acolo un singur judecător, Nina Cernat, care își continuă mandatul până la succesorii de competență, adică până la desfășurarea Adunării Generale la care urmează a fi votați judecătorii membri ai CSM”, a scris Olesea Stamate.
Deputatul s-a referit și la legitimitatea deciziilor pentru viitorul CSM în cazul în care el își va începe activitatea doar cu 6 membri non-judecători. Stamate consideră că din momemt ce CSM va începe să activeze și să ia decizii, această situație îi va pune în dificultate pe judecători care vor trebui să decidă repede delegarea magistraților în componența CSM
„Anticipez întrebările ce vor aparea referitoare la legitimitatea deciziilor unui CSM compus in majoritate din membri non-judecatori. Mingea va fi in fileul judecatorilor. Dacă vor sa-și aleaga reprezentanții sai in CSM - o pot face și mâine:) Iar pana atunci- va activa CSM cu membri numiți de Parlament și va începe deblocarea anumitor procese și decizii (anunțarea concursurilor pentru CSJ, etc.)”, a punctat Olesea Stamate.
Potrivit deputatului, actualmente, au fost recepționate decizii pozitive de la comisia pre-vetting privind trei candidați din opt.
„Urmează să mai primim ultimele decizii, încă 5 decizii privind ceilalți candidați. Imediat ce primim aceste decizii vom demara concursul la nivel de Parlament și plenul Parlamentului urmează să numească până la cel mult șase, depinde de câți vor trece pre-vettingul și câți de puternici vor fi candidații”, a spus Olesea Stamate.
Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi a scris că graba autorităților de a constitui, urgent, un nou CSM contravine Constituției.
Nagacevschi a mai scris că actuala guvernare a „tolerat lipsa unui CSM funcțional mai bine de un an, a blocat constituirea CSM conform modificărilor constituționale intrate în vigoare la 01 aprilie 2022 (parte a reformei justiției agreate cu partenerii de dezvoltare și conformă standardelor Consiliului Europei) și a provocat blocarea sistemului judecătoresc”.
Și PSRM a venit cu o reacție. Socialiștii consideră că imixtiunea în activitatea puterii judecătorești este o infracțiune.
„Consiliul Suprem al Magistraturii nu trebuie să se transforme într-o anexă politică a PAS care promovează o politică de consolidare a puterii personale a Maiei Sandu”, au scris socialiștii.