Alinierea Republicii Moldova la sancțiunile pe care Uniunea Europeană le impune Federației Ruse vine la pachet cu niște beneficii, dar și cu niște riscuri ce trebuie asumate. Cetățenii simt imediat efectele negative prin scumpirile prețurilor la gazul natural, carburanți și limitarea accesului pe piața rusească. Totuși, beneficiile sunt mai mari și acestea țin de viitor. Este vorba de asigurarea independenței energetice, soluționarea problemei transnistrene, asigurarea securitățiii Republicii Moldova. Este opinia expertului permanent al proiectului, Igor Boțan, notează IPN.

„Marea problemă este capacitatea guvernării, a clasei politice, să convingă cetățenii că nu Republica Moldova este vinovată de crearea acestei situații. Avem Federația Rusă, ca actor important în regiune, care consideră că este în drept să-și revendice, așa cum le numește ea – „drepturi istorice”. Noi am simțit pe pielea noastră ce înseamnă acest lucru. De 30 de ani, o parte a teritoriului Republicii Moldova este ocupat de Federația Rusă, putem spune acest lucru pentru că avem hotărârea Curții Constituționale din mai 2017. Federația Rusă în mod arbitrar, de câteva ori a aplicat sancțiuni economice și comerciale pentru Republica Moldova. Federația Rusă, prin gura președintelui Vladimir Putin, spune că acele cadouri oferite fostelor republici sovietice trebuie luate înapoi și noi vedem modalitatea în care aceste așa-zise cadouri sunt recuperate de Federația Rusă, prin războaie. Deci, dacă cetățenii Republicii Moldova înțeleg acest lucru, atunci ar trebui să ajungă la concluzia că trecem acum printr-o perioadă mai complicată, dar beneficiile pe termen lung sunt mari. În primul rând, mă refer la ieșirea din zona gri, apropierea de Uniunea Europeană cu posibilitatea de a deveni țară membră într-o perioadă nu tocmai îndelungată”, a declarat Igor Boțan.

Igor Boțan spune că Republica Moldova a avut câteva motive demne de atenție de a nu se alinia din start sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse. Printre acestea este și faptul că era și faptul că era puternic dependentă de resursele energetice rusești.

„A trebuit ca Republica Moldova mai întâi să fie acceptată în calitate de stat candidat la UE. După care, au avut loc discuții privind constituirea unei platforme europene privind alimentarea UE cu gaze și a rupe dependența de Federația Rusă. Republica Moldova a avut nevoie de un an de zile ca să-și diversifice sursele de import al gazelor, acum nu mai avem această dependență de Federația Rusă. Acum, în calitate de stat candidat la UE, Republica Moldova când primește mesaje să se alinieze la sancțiuni, țara noastră este obligată să facă acest lucru. Republica Moldova a fost nu o singură dată sancționată ea însăși. Federația Rusă ne-a impus sancțiuni în repetate rânduri. Este răspunsul Republicii Moldova la un șir de acțiuni pe care Federația Rusă le-a întreprins în raport cu țara noastră”, a adăugat Boțan.

Ministrul de Externe , Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova pregătește o listă de 25 de persoane care vor fi sancționate pentru încălcarea drepturilor omului în Ucraina, precizând că Chișinăul se aliniază treptat la sancțiunile anti-rusești.

 „Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE