Malul drept al Nistrului a reluat consumul gazului importat de la Gazprom, anunță Moldovagaz. Decizia de a relua importul de gaz  ar fi una temporară până la finele lunii martie.

„În ceea ce privește luna aprilie, o decizie nu a fost luată, iar Republica Moldova va achiziționa, luna viitoare, gaz la un preț de $680-700”, a spus Directorul Moldovagaz Vadim Ceban.

În luna martie curent SAP „Gazprom”, în baza contractului în vigoare, asigură livrarea gazelor naturale către Republica Moldova în volum total de 176,7 milioane m3 lunar, sau 5,7 milioane m3 pe zi.

„În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. În situația creată, luând în considerație că prețul gazelor naturale livrate de SAP „Gazprom” și SA „Energocom” sunt practic similare, SA „Moldovagaz” până la finele lunii martie 2023 va procura pentru consumatorii săi circa 0,7-0,8 milioane m3 pe zi de la SAP „Gazprom”, și circa 1,3-1,5 milioane de m3 pe zi de la SA „Energocom”, a anunțat Moldovagaz.

În timp ce Moldova procură gaz la prețuri de peste 1000 de dolari, cotația gazelor europene scade cu 6,18%, până la 40,2 euro pe Megawatt-oră, pe fondul temperaturilor peste media obișnuită anunțate de meteorologi în nord-vestul Europei. Pe parcursul ședinței, indicele a coborât și sub 40 de euro, scrie Biziday.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE