Noi, grupul de analişti politici "Politik", avem intenţia de a sesiza concetăţenii noştri să perceapă mecanismele secrete de manipulare şi să li se opună. Îi invităm pe alegători, specialişti în tehnologii politice, politicieni să dezbatem împreună materiale la rubrica "Tehnologii politice". Vom vorbi despre politică, despre campaniile electorale, evitând exemplele din viaţa politică a Republicii Moldova. Cititorul are dreptul  să-şi facă el, însuşi, concluzii şi să contracareze de sine stătător metodele de manipulare. Fiecare are dreptul la propria opinie, fiecare e liber să aleagă!

“Finanțarea partidelor politice este ca un iceberg:

10% se vede, 90% este sub apă, nu se vede”

(Cristian Pârvulescu)

Partidele politice constituie instrumente esențiale în exprimarea voinței politice a cetățenilor. Începutul perioadei pre-electorale readuce în discuție subiectul despre sursele de finanțare a partidelor și altor organizații social-politice, precum și modul în care formațiunile politice își obțin banii pentru campania electorală.

Puține persoane cunosc faptul că partidele sunt, în general, niște instituții costisitoare în toată lumea, iar finanțarea lor este legată de o probabilitate crescută a corupției politice.

Coruperea în domeniul partidelor politice este o problemă pentru calitatea democrației, efectele căreia nu sunt încă conștientizate de către cetățenii de rând. Astfel, toate statele europene au probleme în domeniul finanțării partidelor. Aceasta nu este o excepție nici pentru R. Moldova, care este o democrație în dezvoltate, iar lipsa practicilor referitor la transparența în finanțarea partidelor politice pot fi observate pe parcursul perioadei de după proclamarea independenței țării.

Finanțarea publică a partidelor politice

Actualmente, majoritatea țărilor utilizează practica finanțării directe de către stat (publică) a partidelor, anual, nu doar în perioada campaniilor electorale. Așadar, partidelor politice le sunt acordate resurse financiare dintr-un fond creat în acest scop, în baza alocațiilor de la bugetul de stat.

De dreptul la alocații dispun partidele reprezentante în Parlament. Există două moduri de repartizare a resurselor financiare statale: în dependență de numărul voturilor obținute de partid după alegeri (Italia, Germania, R. Moldova) sau de numărul mandatelor în Parlament (Danemarca, Elveția, Franța). De asemenea, poate fi aplicat sistemul mixt sau o parte din suma alocațiilor sunt repartizate proporțional între toate partidele reprezentate în organul legislativ. Deci, dependența financiară a partidelor de bugetul de stat, format din impozitele și taxele pe care le plătesc cetățenii, le oferă acestora dreptul legitim de a verifica corectitudinea folosirii banilor de către partidele sau fracțiunile politice.

Această sursă permanentă de finanțare nu acoperă toate nevoile partidelor, de aceea în unele state finanțarea alegerilor prezidențiale se realizează prin intermediul declarațiilor pe venit. Cetățenii care completează declarația indică suma care o transferă benevol în fondul finanțării campaniei electorale.

Finanțarea privată a partidelor politice

Resursele interne- venituri din activitatea editorială, economică a partidelor, cotizațiile de membru sau rețineri din salariul membrilor de partid care ocupă funcții politice ca și alocațiile de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru activitatea normală a partidului sau învingerea în alegeri. În rezultat, partidele politice au căutat noi forme de susținere materială a ideilor, cât și a liderilor lor. Astfel, în țările în care a fost interzisă finanțarea partidelor politice de către persoanele fizice și juridice, s-a dezvoltat practica oferirii de cadouri, donații partidelor politice în numele diferitor fonduri. Practic în toate țările candidații electorali primesc ilegal donații de miliarde de euro de la sponsori bogați prin intermediul așa-ziselor comitete, societăți comerciale sau instituționale fantome, deși legislația electorală interzice mituirea concurenților electorali. Astfel, are loc finanțarea la negru a partidelor, deoarece sumele declarate ca donații nu corespund situației financiare a acestora.

În acest sens, unele partide politice dau o dimensiune simbolică finanțărilor acțiunilor lor, ”întru-cât nu doresc să ofere cetățenilor impresia că ar cheltui foarte mult, în timp ce marea majoritate a populației trăiește în sărăcie”, consideră politicianul B. Niculescu-Duvaz.

Schema coruperii politice

- finanțarea partidelor politice și campaniei electorale prin intermediul grupurilor de presiune. În toate statele europene liderii structurilor criminale, clanuri mafiote, oameni de afaceri străini, bănci, corporații transnaționale, campanii petroliere etc. investesc în activitatea formațiunilor politice.

- promovarea intereselor personale sau partizane prin acțiunile liderilor politici. Politologul American T. Ferguson susține că ”piața partidelor politice este împărțită între marile companii care înțeleg ce profituri pot opține din investirea banilor în controlul asupra statului.”

- accederea după alegeri a reprezentanților partidelor politice în organele de decizie ale statului, având obligația de a restitui mijloacele investite și asigura realizarea intereselor sponsorilor săi. Pentru orice partid, candidat independent finanțarea din mijloace private ilicite sau secrete este ”călcâiul lui Ahile”.

De asemenea, este răspândită practica ca unele grupuri de interese achită salarii foarte mari celor mai importanți politicieni. În ultimii ani are loc și infiltrarea liderilor structurilor criminale, oligarhi în instituțiile statale. Aderând la diverse partide sau organizații social-politice, aceștia vor acces direct la putere nu pentru a ”hotărâ soarta poporului”, ci de a manipula deciziile în stat la nivel înalt în scopuri personale sau de grup.

Băncile comerciale, CTN-le, companiile petroliere internaționale ș.a. figurează și ele ca finanțatori ai procesului politic. Ca să-și consolideze pozițiile, să-și mărească veniturile, să câștige ”contracte preferențiale”, ei își asigură prin șantaj sau lobby întoarcerea investițiilor, creditelor acordate pentru campania electorală, datorii enorme, prin spălarea banilor în colaborarea cu cercurile politice ce dețin  un control asupra puterii executive, legislative, judecătorești ș. a.

”Acordul” corupt dintre reprezentanții partidelor politice și sponsorii lor va afecta în primul rând populația țării. Așadar, cheltuielile suplimentare în rezultatul mituirii comerciale a funcționarilor de stat vor fi luate din cadrul salariilor cetățenilor.

Până în prezent, nici un stat din lume nu a reușit să creeze un sistem perfect de finanțare a partidelor politice. În același timp, multe țări au întreprins măsuri pentru a asigura transparența finanțării politice. Cea mai eficientă modalitate de asigurare a implementării legislației este aplicarea amenzilor financiare și posibilitatea de a limita finanțarea public de la bugetul de stat, penalitățile fiind mai eficiente.

Statele care trec prin procesul de tranziție trebuie să introducă unele reguli mai severe și un control mai strict al fondurilor politice. În calitate de cetățeni și alegători competenți trebuie să ne interesăm despre originea și cantitatea resurselor financiare de care dispune partidul pe care-l simpatizăm. Chiar dacă partidele politice sunt niște companii private, ele sunt investite cu funcții publice, iar finanțarea lor este o problemă de interes general.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE