Chiril Lucinschi, diplomat, candidat în Parlament pe listele PDM, fiul ex-preşedintelui R. Moldova, Petru Lucinschi este o persoană cu totul deosebită, interesantă și foarte sinceră. Am ajuns la ora stabilită pentru interviu și așteptam nerăbdătoare, ca și voi, dragi cititori, sosirea VIP-ului săptămânii. După ce mi-a strâns călduros mâna am realizat că este o persoană deschisă spre comunicare și am început să vorbim despre multe lucruri interesante, despre familia sa numeroasă, despre începuturile carierei sale de businessman. Am analizat și viciile noastre din societate, am mai discutat despre cariera sa impresionantă de sportiv. A fost o discuție liniștită la o ceașcă de ceai, timp în care nici nu am observat cum a trecut o oră de discuție.

    1. Ce lucruri importante ați învățat de la părinții dvs?

Îmi vine greu să răspund succint la această întrebare pentru că am moștenit multe calități bune de la părinții mei, ce-mi servesc drept exemplu în viață. Am un caracter mai rezervat, pot să reflectez mai mult, să analizez situația, lucru ce mă ajută foarte mult. Sunt o persoană sinceră și îmi este greu să apar în fața oamenilor purtând ”mască”, caracteristici ce le-am moștenit de la tatăl meu. Felul meu de a gândi profund, firea mea dură și rezervată m-a ajutat să devin un diplomat. De altfel, calități opținute tot de la tatăl meu, care m-au ajutat  să-mi pot stăpâni emoțiile. Apropo, cred că aceste calități sunt foarte importante pentru omul care face sau vrea să facă politică.

Tot ce știu să fac în casă m-a învățat mămica, să calc pantaloni, cămașe, să fac ordine în casă. Mămica mi-a acordat absolut toată atenția și eu am putut învăța foarte multe lucruri utile, pentru mine, ea a fost cel mai bun prieten.

2. În viziunea dvs care este cel mai periculos viciu al societății noastre?

Indiferența. În multiplele mele întâlniri cu alegătorii văd oameni foarte disperați, iar indiferența este cea care  duce la acest sentiment și dacă ești indiferent ești mort practic. Un alt viciu al societății noastre este incultura, cu părere de rău, se observă această descendență de cultură în societatea nostră. Noi putem să vedem ce se întâmplă la teatrele din țară, la expoziții, atitudinea oamenilor față de cultură. Îmi amintesc cum părinții mei  mi-au cultivat acest gen de cultură, o atitudine specială față de teatru. Cultura te poate abate de la multe lucruri cotidiene care nu te pot face fericit, păcat doar că lumea cu greu înțelege aceasta.

     3. Care a fost cheia succesului în cariera de businessman?

Sunt de părere că în business cheia succesului o constituie norocul. Însă trebuie să ne bazăm și pe cunoștințele fundamentale, pe multă perseverență, oricum, pot să vă spun că fiecare afacere este aparte, fiecare își găsește cheia sa fermecată care îi deschide toate ușile. Eu, de exemplu, când mi-am început cariera de businessman aveam niște iluzii frumoase vizavi de viitorul afacerilor mele, dar am trecut prin multe greutăți și multe lecții neplăcute până ce am înțeles că business-ul este o meserie foarte serioasă.

4. Business-ul presupune mult stres și multe probleme, dvs cum le faceți față?

Copiii, cei mici în deosebi sunt cei care mă fac să uit de toate grijile zilnice. Toate problemele trec de o dată atunci când mă joc cu ei, când le văd zâmbetul zglobiu, când fac pozne nevinovate.

5. Cum credeți, care este cea mai bună profesie pentru cei patru copiii ai dvs?

Petrică, 13 ani, băiatul cel mai mare are natură creativă, creația îi stă în fire, îi place să deseneze, cred că el va deveni sau un pictor sau un actor. Sanda, 11 ani, îmi vine greu să spun ce va deveni, ea cântă la pian, dar am impresia că se regăsește mai bine în actorie. Deși e foarte greu de spus pentru că ei încă nu s-au determinat, acum presupun, dar mi-ar plăcea să devină realitate. Egor, 6 ani este un băiat foarte energic îi seamănă bunelului, foarte talentat are și o memorie bună, din fire este lider și se simte ca o a doua persoană decisivă în casă, de aceea tind să cred că va deveni un diplomat. Pașa, 4 ani este foarte înțelept, are o viziune cu totul aparte, este foarte îngăduitor, diferit decât ceilalți copii, de aceea cred că va fi un bun diplomat.

6. Se spune că ați început să jucați baschet din cauză că erați înalt, care, de fapt a fost motivul pentru care ați ales să practicați acest sport?

Eu în permanență frecventam diferite secții de sport și am încercat multe probe sportive, dar cel mai mult mi-a plăcut să joc baschet. În 1986 când m-am întors din Tadjichistan, după un campionat, credeam că o să fiu vedetă, unicul care are aproape 2 metri, dar m-am dezamăgit. Atunci, Boris Socolovschi, al doilea antrenor principal la selecționata Rusiei m-a convins să practic în continuare acest sport, spunându-mi în permanență că am capacități pentru baschet. Într-un final, motivul pentru care am practicat acest sport a fost îndemnul primului meu antrenor. Peste un an m-am îndrăgostit, pur și simplu de baschet și am plecat la Moscova unde am jucat timp de mai mulți ani.

7. Baschetul, sportul practicat de dvs la nivel profesional a fost doar o pasiune sau Vă doreați o carieră sportivă?

Eu îmi doream să fac o carieră sportivă din moment ce am început să practic acest sport. Dar în anul 1989 a fost criză pentru jucătorii de baschet și în 1993 practic am terminat cariera mea. Acum chiar nici nu mai joc baschet.

8. Care a fost cel mai spectaculos joc din cariera dvs de sportiv?

Cred că cel mai spectaculos joc a avut loc în SUA, atunci am jucat pentru selecționata Rusiei. Timpul care l-am petrecut acolo a fost ceva cu totul deosebit. Atunci am văzut și am înțeles ce înseamnă acest tip de sport pentru ei, dedicându-mă în totalitate jocului.

9. Împărtășiți-ne performanțele obținute în timpul cât ați jucat baschet?

Da... sunt undeva toate aceste amintiri, se păstrează în inima mea, pentru că pe vremea aceea practic nu se oferea nimic, doar câteva diplome.

10. Cunoaștem că 47% dintre tineri cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani consumă băuturi alcoolice. În viziunea dvs, care este cea mai corectă promovare a unui mod de viața sănătos, cum ar fi sportul?

Eu cred, că cei care vin la guvernare trebuie să fie pilde de urmat pentru tineri. Doar promovând un mod de viață sănătos în rândurile tinerilor vom crea condiții ca ei să se dezvolte cu alte deprinderi, astfel nu-și vor mai pierde timpul consumând băuturi alcoolice, etc. Ei trebuie să investească în edificiile sportive, cu regret, Chișinăul este unica capitală din Europa care nu are un palat al sporturilor. Noi trebuie să ridicăm prestigiul sportului, dar pentru asta eu nu văd altă modalitate decât să o pornim de la guvernanți.

clik pe foto (fotocronica de la Politik cu Chiril Lucinschi)

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE