Premierul britanic David Cameron a admis pentru prima oară, luni, că o ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană este posibilă, scrie Daily Telegraph, citat de Realitatea.net. Liderul conservatorilor a cedat în faţa presiunii aripii radicale a partidului său şi va anunţa, luna viitoare, că este dispus să organizeze un referendum pe tema viitorului Marii Britanii în Europa. Consultarea publică s-ar putea sfârşi cu o decizie privind ieşirea Marii Britanii din UE, într-un moment tulbure pentru blocul comunitar, în care Germania face eforturi pentru a aprofunda integrarea europeană, pe care o prezintă drept soluţia pentru depăşirea crizei. Mai mulţi comentatori au avertizat asupra unei dezintegrări a UE în plină criză, un scenariu sumbru şi cu efecte incalculabile, dar deocamdată greu de imaginat.
Discursul pe care David Cameron îl va susţine luna viitoare a făcut subiectul unor speculaţii intense în ultimele săptămâni. Este denumit în presă şi de către analişti în mod simplu - "Discursul", şi va aborda în mod direct chestiunea pe care David Cameron a încercat, fără succes, să o evite: apartenenţa Marii Britanii la UE.
Potrivit cotidianului conservator The Daily Telegraph, Cameron va anunţa că îşi doreşte să negocieze un acord mai diluat cu UE, bazat în special pe comerţ, şi apoi să ofere cetăţenilor posibilitatea de a vota pe această temă.
Întrebat de un deputat laburist dacă îşi poate imagina ieşirea Marii Britanii din UE, la care a aderat în 1973, Cameron a precizat că aceasta nu este o poziţie pe care o susţine.
El a admis însă că "orice viitor al Marii Britanii este posibil", şi a adăugat că "dacă suntem nemulţumiţi de anumite părţi ale acestei relaţii (cu UE, n.r.) nu ar trebui să ne fie teamă să spunem asta".
Cameron s-a înclinat în ultimul an în faţa colegilor săi mai conservatori din partidul pe care îl conduce, printre aceştia aflându-se popularul primar al Londrei, euroscepticul Boris Johnson.
Secretarul pentru Educaţie, Michael Gove, a avertizat că Marea Britanie va trebui să ameninţe cu părăsirea UE dacă nu va reuşi să obţină repatrierea unor puteri dinspre Bruxelles spre Londra.
Cameron a subliniat că singurul lucru pe care nu îl doreşte în acest moment este un referendum care vizează în mod direct ieşirea Marii Britanii din UE. El ar susţine însă un astfel de vot în cazul în care Londra nu va reuşi să repatrieze unele atribuţii cheie dinspre Bruxelles.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE