Deputatul BCS Alla Darovannaia spune că opoziția nu a susținut conceptul celor trei proiecte privind politica fiscală pentru anul viitor, dar și proiectul legii Bugetului, cel al Asigurărilor Sociale și al Medicinii pentru 2023.
Opoziția parlamentară va propune mai multe amendamente legat de menținerea cotei de 3% la impozitarea dobânzilor pentru persoanele fizice la depozitele bancare.
„Este o măsură în defavoarea cetățenilor, chiar și BNM a spus că nu este de dorit de a a aplica o asemenea măsură ”, a spus deputatul.
Alla Darovannaia a menționat că BECS nu acceptă majorarea salariilor pentru membrii Guvernului în condițiile în care indexarea pensiilor pentru anul viitor va fi una doar de 14%. Deputatul sa referit și la bugetul ministerului Apărării care va ajunge anul viitor la peste 1 miliard de lei.
„Suntem un stat neutru, înțelegem interesele marilor puteri în această regiune, în contextul războiului în Ucraina. Consider cheltuielile pentru apărare sunt mici în situația în care statele antrenate în conflict cheltuie miliarde de dolari, iar pentru noi va fi o risipă de bani, pentru că de acești bani au nevoie mai mult pensionarii sau mamele cu mulți copii” a spus Alla Darovannaia.
Un alt aspect l-a care s-a referit deputatul este cel legat de așa numitul concept de amalgamare a primăriilor, pentru care, în proiectul de buget s-au prevăzut 250 de milioane de lei
„Vedem de fapt că se ascund mai multe intenții ale guvernării de a realiza ceva schimbări în administrațiile locale. Autoritățile ne spun că nu vor fi schimbări în APL-uri, vom merge la alegerile locale generale în aceiași formulă de organizare teritorială sau nu, noi nu cunoaștem.
Referitor la indexarea pensiei cu doar 14%, poate este cel mai controversat aspect. Majoritatea parlamentară și Guvernul au încălcat legea iar noi ca autoritate legislativă trebuie să veghem asupra respectării legislației.
„29-30% acesta ar trebui să fie cifra de referință pentru indexarea pensiilor, a pensiilor de dizabilitate și a altor alocații sociale raportat la rata medie a inflației. În acest caz Guvernul trebuie să vină cu propuneri privind ajustarea valorii pensiei în caz contrar proiectul ar putea fi declarat neconstituțional”, a spus ala Darovannaia.
Cât privește majorarea costului poliței de asigurare medicală care va putea fi procurată anul viitor, până la 31 martie, la prețul de până la 4056 de lei. După această dată prețul se va tripla până la 12636 lei, deputatul consideră că anul 2023 nu este acea perioadă când ar trebui să scoatem din buzunarul cetățeanului mai mulți bani. „Considerăm că prețul poliței este exagerat și ar putea fi micșorat chiar dacă Guvernul ne spune că prețul ei nu a fost corelat cu ajustarea salariilor medii pe economie care au crescut în acești ani”, a subliniat Alla Darovannaia.