Cetățenii Uniunii Europene (UE) participă în acest an la scrutinul pentru Parlamentul European (PE). Euroalegerile au demarat la 4 mai în Marea Britanie și în Țările de Jos (Olanda). În ajunul alegerilor euroscepticii au prognozat manifestarea unui spirit absenteist evidențiat și o creștere a influenței partidelor extremei drepte.
Luând în considerare experiența anului 2004, aceste două fenomene au șanse să se repete la scara întregului continent european. Amintim că rata de participare a fost de doar 45,4 %, în pofida apelurilor lansate de Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și de șeful statului francez, Nicolas Sarkozy.
Potrivit unui sondaj realizat la ieșirea de la urne, rata de participare a electoratului olandez a fost de 40 %. Partidul pentru libertate al deputatului de extremă dreaptă, Geert Wilders a obținut 15,3% din voturi. Acesta a devansat Partidul laburist (13,4 %), membru al coaliției guvernamentale, dar s-a plasat în poziția a doua după Partidul creștin-democrat al premierului Jan Peter Balkenende (20,3 %). Astfel, Țările de Jos, conform principiului reprezentării proporționale, vor avea 25 de locuri în Parlamentul European.
La 5 mai irlandezii și cehii participă la scrutinul pentru delegarea reprezentanților acestor țări-membre în PE. Sondajele nu sunt favorabile partidului “Fianna Fail” a premierului Irlandei, care este depășit de opoziţia centru-dreapta. Însă nu este clar dacă acesteea îi va reveni voturi necesare pentru a trimite un reprezentant irlandez în PE.
Euroalegerile parlamentate au loc și în Cehia, membru al familiei europene din 2004. În câteva săptămâni aceasta va încheia perioada de președenție în rotație a UE. Șeful de stat ceh, Vaclav Klaus, eurosceptic notoriu, a declarat recent “că alegerile europene nu sunt necesare”. Praga trebuie să desemneze 22 de reprezentanți în PE. Atât Cehia cât și Irlanda nu au semnat Tratatului de la Lisabona, care prevede reforma instituțională a Uniunii Europene și structurilor ei.
În total 388 de milioane de europeni au fost invitați să participe la delegarea celor 736 de deputați. Scrutinul se va desfășura până duminică, 7 mai. După olandezi, britanici, care au votat și în alegeri locale în cursul unui scrutin anunțat ca derutant pentru laburiștii la putere, urmează să-și exprime votul irlandezii, cehii, apoi va fi rândul, letonilor, slovacilor, maltezilor și ciprioților. Celelalte 19 țări din totalul de 27 ale UE vor vota la 7 mai.
După verificarea de către Consiliului electoral european, rezultatele finale vor fi anunțate și publicate până la 11 iunie.