poza simbolUn cutremur violent cu magnitudinea de 7,3, resimţit până la Tokyo, a avut loc vineri în largul nord-estului Japoniei, iar o alertă de tsunami a fost lansată imediat, a anunţat Agenţia japoneză de meteorologie. Un prim val tsunami cu înălţimea de un metru a atins coasta de nord-est a Japoniei vineri, în urma cutremurului. Alerta de tsunami a fost ridicată pe toată coasta Pacificului.
Valul de un metru înălţime a fost măsurat la ora locală 18.02 (11.02, ora Moldovei) pe coastă la nivelul oraşului Ishinomaki, localitatea unde au murit cele mai multe persoane la cutremurul de la 11 martie 2011, potrivit unor detalii oferite de către autorităţi.
Tsunamiul care ameninţă nord-estul Japoniei ar putea să atingă doi metri înălţime la nivelul coastei prefcturii Miyagi, unde se află oraşul Ishinomaki, şi 50 de centimetri în alte zone, au avertizat autorităţile, cerând persoanelor să se îndepărteze de coastă şi să retragă, dacă este posibil, în zone înalte.
Autorităţile au lansat o alertă de tsunami care vizează o parte a coastelor Japoniei la Pacific, însumând peste 500 de kilometri de la nord la sud, de la partea cea mai de nord a Insulei Hokkaïdo şi până la coasta de la est de Tokyo.
Avertismente erau difuzate în continuu de mass-mediae japoneze şi site-uri de informaţii oficiale, inclusiv alerte difuzate de către ministere şi alte instituţii în mesaje postate pe Twitter.
Cutremurul, resimţit puternic şi la Tokyo, s-a produs la ora locală 17.18 (10.18, ora Moldovei) în largul coastelor de nord-est, cu un hipocentru estimat la o adâncime de aproximativ zece kilometri, a precizat Agenţia meteo.
O alertă de tsunami a fost emisă pentru nord-estul Japoniei, în acelaşi loc care a fost devastat de cutremurul şi tsunami-ul din martie 2011, informează Sky News.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE