ONG-le şi-au propus să informeze societatea despre utilizarea banilor de către partidele politice în perioada campaniei electorale, atât în publicitatea ascunsă în mass-media, cât şi la întâlnirile cu alegătorii în spaţii închise, dar şi cadourile electorale.
Datele vor fi colectate de către o echipă de 60 de monitori şi operatori în 7 regiuni ale ţării, inclusiv în municipiile Chişinău şi Bălţi, în nordul, centurl şi sudul Moldovei. Informaţiile vor fi analizate ulterior de o echipă de experţi, care va determina costul suportat de partide pentru campania electorală din noiembrie 2010.
„Vom încerca să fim al treilea ochi, care va aduce pe agenda publică discuţii despre cheltuielile partidelor, declarate şi nedeclarate”, a precizat, directorul CPD, Daniela Terzi-Barbăroşie.
„Vom folosi mai multe procedee de investigare pentru a obţine acele informaţii pe care concurenţii electorali refuză să le facă publice la CEC aşa cum prevede legislaţia”, a declarat Sergiu Ostaf, director CreDO.
Potrivit legislaţiei, partidele sunt obligate să prezinte un raport financiar la Comisia Electorală Centrală în decurs de două săptămâni de la înregistrarea la CEC.
Potrivit prevederilor legale, partidele care nu prezintă raportul financiar sau nu declară toate veniturile şi toate cheltuielile, pot fi eliminate din cursa electorală.
Proiectul este susţinut financiar şi tehnic de Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale (IFES).