Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avizat negativ proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor(vetting). Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței CSM, notează unimedia.info

Demersul de avizare a venit de la Cancelaria de Stat. În urma examinării, proiectul a fost avizat negativ cu votul a patru membri ai CSM, pe motiv că prevederile legale contravin opiniei Comisiei de la Veneția și ar putea duce la blocaj în sistemul judecătoresc.

Potrivit experților, dacă Parlamentul va ține cont de avizul CSM, el va trebui să-și revadă conceptul cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Asta înseamnă o nouă lege, iar în cazul în care deputații vor ignora opinia CSM-lui sistemul va intra în blocaj.

Anterior, Asociația Judecătorilor din Moldova și Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” au emis o declarație comună prin care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conceptul reformei judiciare propus de Guvern, în partea ce se referă la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor, așa-numitul „vetting” al judecătorilor.

 „Această evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, pare să fie mai degrabă o promisiune electorală, lipsită de argumente juridice, dar și de perspective de îmbunătățire reală a stării lucrurilor în sistemul justiției”, se menționa în declarație.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE