Avizul Ministerului Finanțelor la amendamentele din proiectul de lege cu privire la rambursarea TVA pentru agricultori a fost anulat, iar executivul urmează să vină cu un aviz favorabil la modificările propuse de deputatul Alexandru Trubca. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unei conferințe de presă.

„Avizul a fost anulat și la următoarea ședință va fi dat un alt aviz, va fi un aviz de susținere a amendamentelor deputatului Alexandru Trubca”, a declarat Vladimir Bolea.

Anterior, Forța Fermierilor a acuzat Guvernul că a trunchiat un proiect de lege legat de rambursarea TVA-lui pentru producătorii agricoli. Fermierii  nu au fost e de acord cu avizul pe care l-a dat Guvernul la un  proiect de lege elaborat de deputatul PAS Alexandru Trubca legat de Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Aceștia menționau că, anterior, proiectul a fost coordonat cu reprezentanții Asociației și prevedea extinderea semnificativă a numărului de beneficiari ai Programului și majorarea sumelor rambursate în cadrul acesteia. Doar că prin avizul dat de Ministerul Finanțelor practic, sunt respinse cele mai importante prevederi ale proiectului de lege.

Recent, agricultorii au avut o ședință la Ministerul Finanțelor cu secretarul de stat a instituției, însă întrunirea a eșuat deoarece fermierii solicitase să aibă o întâlnire cu ministrul Sirețeanu.

Amintim, din data de 7 iunie, Asociația ”Forța Fermierilor” a declarat că vor organiza proteste cu non-stop în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde vor veni și cu tehnica agricolă. Fermierii cer în continuare:

1.   Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);

2.   Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grăului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

3.   Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

4.   Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

5.   Modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii  cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE