Domeniile cele mai afectate de criza financiară sunt industria extractivă şi cea a construcţiilor, domenii care s-au confruntat cu reduceri de salarii în primul trimestru, transmite Politik cu referire la datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).
Astfel, remunerarea în domeniul construcţiilor a scăzut cu circa 7% în primele trei luni ale anului, până la o medie de circa 2.900 lei, în timp ce în industria extractivă salariile s-au comprimat cu 8%, până la aproximativ 3.000 lei.
Transporturile şi comunicaţiile, alte domenii afectate de criza economică, salariile au crescut cu 2%, până la 3.500 lei. Experţii afirmă că această majorare se pune pe seama creşterii salariale în special în sectorul telecomunicaţiilor (inclusiv telefonia mobilă).
Cele mai mari retribuţii le primesc angajaţii instituţiilor financiare - în medie 5.500 lei (în creştere cu 7% faţă de lunile ianuarie-martie 2008), în timp ce lucrătorii din agricultură (unde este concentrat cel mai mare număr de angajaţi) au primit cel mai mic salariu - 1260 de lei (plus 11%).
Salariul mediu pe economie a fost în primele trei luni în mărime de 2619 lei, în creştere cu 12 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În sfera bugetară salariul mediu a fost de 2.270 de lei (în creştere cu 25%), în timp ce în sectorul privat retribuţia medie a fost de 2.830 de lei (plus 8,7%).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE