Creșterea subsatnțială a tarifelor la lumină va genera în 2025 un nou val infalționist care în ianuarie curent ar putea atinge la 10%. Potrivit experților, creșterea inflației va duce la majorarea prețurilor la toate produsele de primă necesitate, iar noul val de inflație se va menține cel puțin în primul trimestru al anului 2025.

Produsele alimentare au crescut în preț cu 7,17% (legume cu 29,14%, fructe cu 25,38%, lapte cu 3,54%, ouă cu 16,9%, uleiul vegetal cu 4,91%. Doar zahărul a scăzut - cu 2,3%). Produsele nealimentare au crescut cu 4,55%, în timp ce medicamentele - cu 8,11%. Prețul serviciilor a crescut cu 10,53%. Totodată, locuințele și serviciile comunale - cu 14,04%, transportul - cu 1,67%, alimentația publică - cu 6,79%, iar serviciile medicale - cu 22,98%. Totodată, va fi și presiune pe datoria de stat, iar asta ar însemna că Guvernul se va împrumuta la rate mai mari de la bănci care vor depăși 10%.

În asemenea circumstanțe, Guvernul implicit Parlamentul va trebui în regim de urgență să rectifice bugetul pentru anul în curs care a fost conceput la un coridor de inflație de 5%, iar spre sfârșitul anului 2024 ea a crescut de la 5,4% în noiembrie la 7,0% în decembrie, sau cu 28%. O altă problemă pentru Guvern va fi și indexarea pensiilor. Bugetul aprobat de parlament include indexarea pensiilor de la 1 aprilie cu 6,1%, iar în condițiile unui nou val infalționist, guvernul și parlamentul vor trebui să facă modificările necesare în timp util pentru a indexa pensiile în deplină conformitate cu legea, adică la nivelul real al inflației anuale.

Vineri, 10 ianuarie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să crească rata de bază cu 2 puncte procentuale, de la 3,60% la 5,60%. Totodată, rata la creditele overnight a fost majorată la 7,60% anual, cea pentru operațiunile repo la 5,85%, iar pentru depozitele overnight la 3,60%. Decizia a fost luată în contextul creșterii tarifelor interne la gazele naturale, energia termică și electricitatea ajustate recent, precum și al presiunilor inflaționiste din mediul extern și intern.

„Această măsură este menită să atenueze efectele secundare ale creșterii tarifelor reglementate asupra inflației și să ancoreze așteptările inflaționiste, având ca scop readucerea ratei anuale a prețurilor de consum în intervalul țintă într-un termen rezonabil,” a explicat BNM într-un comunicat.

În decembrie 2024, rata anuală a inflației a atins 6,97%, depășind cu 1,6 puncte procentuale nivelul lunii precedente și plasându-se peste limita superioară a intervalului țintă de 5,0% ±1,5 puncte procentuale. Aceasta este o reacție importantă la criza energetică, care continuă să exercite un impact semnificativ asupra economiei naționale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE