Crima organizată generează aproximativ 85 de miliarde de euro anual, la nivel mondial, traficul de droguri fiind cea mai profitabilă dintre activităţile infracţionale, a anunţat ieri, 18 octombrie, Biroul ONU de luptă împotriva traficului de droguri şi crimei organizate (ONUDC).
Criminalitatea organizată a crescut "până la a lua proporţii mondiale", a declarat directorul Biroului, Iuri Fedotov, într-un comunicat difuzat cu ocazia unei reuniuni de bilanţ a Convenţiei de la Palermo împotriva crimei organizate.
Cocaina şi heroina aduc 105 miliarde de dolari (75 de miliarde de euro) pe an, potrivit raportului anual al ONUDC, cu sediul la Viena.
Traficul de fiinţe umane, imigranţi sau lucrători sexuali, aduce organizaţiilor criminale aproximativ zece miliarde de dolari (şapte miliarde de euro).
De asemenea, se dezvoltă noi activităţi de trafic, între care comerţul ilegal cu resurse naturale (3,5 miliarde de dolari, 2,5 miliarde de euro), contrafacerea unor medicamente (1,6 miliarde de dolari, 1,15 miliarde de euro) sau infracţionalitatea cibernetică (un miliard de dolari, 700 de milioane de euro).
Cele 157 de ţări care au ratificat Convenţia de la Palermo de luptă împotriva crimei organizate la nivel transnaţional, adoptată în 2000, participă la o reuniune, care se desfăşoară până vineri, la Viena, pentru a realiza un bilanţ al aplicării acestui acord.