Creștinii sărbătoresc astăzi Crăciunul – Este sărbătorit atât de catolici, cât şi de protestanţi şi de ortodocşi
Crăciunului îi sunt asociate tradiţii şi ritualuri dintre cele mai diverse. În multe părţi din lume, este obişnuit să fie împodobit un brad, copiii şi adulţii merg la colindat şi sunt oferite daruri
Naşterea lui Iisus a început să fie sărbătorită din secolul al III-lea în lumea creştină. Primele sărbători de Crăciun se derulau timp de mai multe zile, din luna noiembrie şi până în ianuarie. Alegerea acestei perioade a ţinut de o strategie a Bisericii, care a permis dispariţia vechilor obiceiuri şi tradiţii păgâne, care au fost înlocuite cu una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii: naşterea lui Iisus.
Sărbătoarea Crăciunului nu exista la începutul creştinismului. Evangheliile nu menţionau data naşterii lui Iisus Hristos, iar Biserica a trebuit să aleagă o dată. La început, nu toate bisericile creştine aveau aceeaşi dată pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, până când data de 25 decembrie a fost aleasă în anul 354 e.n. de Biserica din Occident. Biserica din Orient a păstrat data de 6 ianuarie.
Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai răspândite simboluri ale sărbătorii Crăciunului. Spre deosebire de tradiţionala iesle, el nu este recunoscut ca un simbol specific catolic, ci s-a răspândit şi în ţările creştine protestante şi în cele ortodoxe. Pe 24 decembrie, seara, bradul se regăseşte în toate casele creştinilor din lumea întreagă.
Originile bradului de Crăciun se pierd în negura vremurilor şi combină elemente păgâne, protestante şi catolice. Înainte de naşterea lui Iisus, romanii îşi împodobeau casele cu frunze şi crenguţe de laur, iederă şi brad, cu ocazia sărbătorii Saturnaliilor. De altfel, cultul ”arborelui sacru” există în mai multe culturi şi tradiţii din lumea întreagă.
Peste 250 de milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în țări precum Rusia, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Serbia, Macedonia de Nord și Muntenegru. Aproximativ 30 de milioane de creștini din Biserica ortodoxă coptă din Egipt, Etiopia, Liban și Eritreea țin Crăciunul pe 7 ianuarie.
În Republica Moldova o parte dintre cetățeni marchează Crăciunul pe stil nou, iar alții sărbătoresc Nașterea Domnului după calendarul iulian, pe 7 ianuarie. Pentru a le oferi tuturor posibilitatea de a sărbători în familie autoritățile au declarat zile oficiale de sărbătoare – 25 decembrie, 7 și 8 ianuarie.Bat din nou clopote de Crăciun. Mulţi dintre moldoveni prăznuiesc astăzi una dintre cele mai frumoase şi sacre sărbători creştineşti - Naşterea lui Isus Hristos. E ziua care ne aduce pace în suflete şi luciditate în gândire.
Sărbătoarea Crăciunului aminteşte de evenimentul care s-a produs acum mai bine de două mii de ani. Astfel, potrivit sfintelor scripturi, Iisus Hristos s-a născut în cetatea Bethleemului, într-o iesle.
Mântuitorul s-a născut noaptea, în iesle, şi a adus cu El lumină, a risipit întunericul. Tradiţia spune despre trei magi care au venit şi I s-au închinat Pruncului Sfânt chiar în ziua Naşterii Lui. Micul Iisus a primit în dar aur, smirnă şi tămâie. Astfel, potrivit folclorului, Fecioara Maria, înainte de a naşte pe fiul lui Dumnezeu, umbla din casă în casă, însoţită de dreptul Iosif, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost. Ajungând la casa unui anume Crăciun, este dusă de soţia acestuia în grajd, unde dă naştere lui Iisus.
De Crăciun, din moşi-strămoşi, pe la casele gospodarilor umblă colindătorii, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. În unele localităţi, este o veche tradiţie ca preotul să meargă cu icoana, binecuvântând casele şi creştinii. Tradiţia spune că de Crăciun se deschide cerul şi este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinţii şi îngerii la masă. Se zice că un copil născut în această zi va fi norocos toată viaţa.
Naşterea Domnului ne dăruieşte speranţă şi ne lumineaza calea.