Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, unii din cei mai vechi teologi ai creştinismului.

Cei trei sfinţi au fost episcopi şi au păstorit în secolul al patrulea pe teritoriul Imperiului Roman de Răsărit în timpul în care Biserica nu era despărţită. De aceea, ei sunt cinstiţi atât de ortodocşi, cât şi de către catolici. Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur şi-au adus o importantă contribuţie la fundamentarea teologiei creştine, operele lor făcând parte din patrimoniul culturii universale.

Sărbătoarea comună a Sfinților Trei Ierarhi de astăzi vorbește despre ierarhia care nu învrăjbește, ci unește prin credință și iubire. La sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a fi fericite. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în aceasta zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească. Se crede că pe 12 februarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă. De asemenea, tradiția populară mai spune că Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii; acum se împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE